fallback

Банките в САЩ все повече опрощават дългове по ипотеки

Кредиторите значително са променили маниера си на работа с длъжници

15:48 | 22.02.13 г. 1

Банките в САЩ, съгласили се да помогнат на свои финансово затруднени клиенти като част от извънсъдебното споразумение по скандала с механично обработваните документи за налагане на възбрани, са ускорили мерките в тази насока с приближаването на крайния срок на програмата, пише Bloomberg.

По споразумението от миналата година Bank of America Corp, JPMorgan Chase & Co и още три банки до момента са похарчили 42,3 млрд. долара под формата на помощи, включващи намаляване на главницата, рефинансиране и опрощаване на дългове. Размерът на опростените суми по главницата е нараснал до 6 млрд. долара.

През първите 10 месеца на миналата година банките се съсредоточиха основно върху т. нар. къси продажби, позволяващи на собствениците да избегнат възбрана, като продадат имотите си на цена, по-ниска от оставащите задължения по ипотеките им. Към края на 2012 г. банките са похарчили 19,5 млрд. долара за къси продажби в сравнение с 13,1 млрд. долара към септември.

Възстановяването на жилищния пазар в САЩ набира скорост на фона на рекордно ниските ипотечни лихви и спада на безработицата. Около 4,66 млн. стари жилища са били продадени през миналата година, което е най-високото равнище от 2007 г., сочат данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти. През януари на годишна база цените са се увеличили с 12%, което е най-голямото годишно повишение от 2005 г.

Ипотеките със сериозна забава по погасяването през третото тримесечие са паднали до най-ниското си ниво от 2008 г., според доклад на Асоциацията на ипотечните банкери. Заемите със забава над 90 дни или в процес на възбрана са намалели до 6,78% от всички ипотеки спрямо 7,93% през предходното тримесечие. Година по-рано делът им е бил 7,73%.

Споразумението между банките и държавата изисква от кредиторите да направят над 100 промени в начина на обслужване на заемите. Кредиторите нямат право да налагат възбрани, докато кредитополучателите са в процес на договаряне на модификации, като трябва да се съобразяват с нови норми, гарантиращи изрядността на документите за изземване на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
fallback