IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ все повече опрощават дългове по ипотеки

Кредиторите значително са променили маниера си на работа с длъжници

15:48 | 22.02.13 г. 1
Банките в САЩ все повече опрощават дългове по ипотеки

Банките в САЩ, съгласили се да помогнат на свои финансово затруднени клиенти като част от извънсъдебното споразумение по скандала с механично обработваните документи за налагане на възбрани, са ускорили мерките в тази насока с приближаването на крайния срок на програмата, пише Bloomberg.

По споразумението от миналата година Bank of America Corp, JPMorgan Chase & Co и още три банки до момента са похарчили 42,3 млрд. долара под формата на помощи, включващи намаляване на главницата, рефинансиране и опрощаване на дългове. Размерът на опростените суми по главницата е нараснал до 6 млрд. долара.

През първите 10 месеца на миналата година банките се съсредоточиха основно върху т. нар. къси продажби, позволяващи на собствениците да избегнат възбрана, като продадат имотите си на цена, по-ниска от оставащите задължения по ипотеките им. Към края на 2012 г. банките са похарчили 19,5 млрд. долара за къси продажби в сравнение с 13,1 млрд. долара към септември.

Възстановяването на жилищния пазар в САЩ набира скорост на фона на рекордно ниските ипотечни лихви и спада на безработицата. Около 4,66 млн. стари жилища са били продадени през миналата година, което е най-високото равнище от 2007 г., сочат данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти. През януари на годишна база цените са се увеличили с 12%, което е най-голямото годишно повишение от 2005 г.

Ипотеките със сериозна забава по погасяването през третото тримесечие са паднали до най-ниското си ниво от 2008 г., според доклад на Асоциацията на ипотечните банкери. Заемите със забава над 90 дни или в процес на възбрана са намалели до 6,78% от всички ипотеки спрямо 7,93% през предходното тримесечие. Година по-рано делът им е бил 7,73%.

Споразумението между банките и държавата изисква от кредиторите да направят над 100 промени в начина на обслужване на заемите. Кредиторите нямат право да налагат възбрани, докато кредитополучателите са в процес на договаряне на модификации, като трябва да се съобразяват с нови норми, гарантиращи изрядността на документите за изземване на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 11 години
Когато политици и финансисти искат да оздравят една икономика, спасявайки хиляди фирми от фалит - правят едни неща, а когато искат да досъсипят бизнеса и да докарат до фалит 99% от фирмите, не разчитащи на парички от бюджета (под една или друга форма), правят едни други неща. Високи лихви, утежнени от скрити лихви, труден достъп до кредитен ресурс, супер улеснена процедура за изземване на имоти, рекордно висока безработица, потъване на жилищния пазар, увеличение на лошите кредити и т.н. Чудя се, защо ли напълно противоположната картинка на описваната в статията ми изглежда някак странно "фъмилиър"? Всички прилики с действителни супер сили и супер джуджета са напълно случайни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още