IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът в молове Plaza Centers задълбочава загубите през 2012 г.

Негативният резултат на компанията, която има проект за мол в Шумен, се определя предимно от обезценките на активи в Унгария и Румъния

17:11 | 14.03.13 г.
Инвеститорът в молове Plaza Centers задълбочава загубите през 2012 г.

Задълбочават се загубите на инвеститора в молове Plaza Centers, който развива търговски центрове в Централна и Източна Европа и Индия и има проект за мол в Шумен, чието строителство поне засега се планира да започне през 2014 г., а откриването – за 2015 г.

През 2012 г. компанията е регистрирала загуба в размер на 85,9 млн. евро, по-голямата част от която е формирана от обезценки на активите на дружеството в Унгария и Румъния, както и от увеличението на финансовите разходи. За сравнение през 2011 г. беше отчетена печалба от 13,9 млн. евро.

Загубата на компанията, разпределена на акция, е 0,29 евро за 2012 г., докато през 2011 г. беше отчетена печалба от 0,03 евро.

Заради обезценките на активи в Румъния и Унгария нетната стойност на активите на компанията се е понижила с 24%, а балансовата стойност на земята, която групата притежава – с 11%, отчитат от Plaza.

Брутните приходи на компанията обаче са се увеличили със 77% до 41,6 млн. евро, като повишението се определя предимно от новите търговски центрове, които бяха открити в края на 2011 г. и през 2012 г.

Компанията подчертава, че през миналата година е успяла да продаде 47 от 49-те си актива в САЩ и продължава да намалява задлъжнялостта си, като удължи втората си схема за обратно изкупуване на облигации до края на 2014 г.

Като част от стратегията за намаляване на задлъжнялостта и подобряването на финансовите позиции компанията обяви преди няколко месеца, че се отказва от проекта си за търговски център в София.

„Plaza постигна редица оперативни успехи през миналата година, като отвори търговски центрове на нови за компанията пазари в Сърбия и Индия, както и повиши заетостта до средните 88,5% от 85%“у посочва се в отчета на дружеството.

От ръководството обаче предупреждават, че не могат поне в краткосрочен план да игнорират въздействието на проблемите в еврозоната върху пазарите, на които компанията оперира.

„Ще продължаваме с разумния и прагматичен подход по отношение набирането на капитал за нови проекти. Напредваме с ограничен брой проекти на най-устойчивите пазари в Централна и Източна Европа, каквито са Сърбия и Полша, където прогнозите за растежа остават над средните за Европа“, пише още в отчета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още