IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Plaza Centers ще инвестира в ЦИЕ след продажба на портфейла си от щатски молове

Инвестиционната компания, която има проекти в София и Шумен, вече развива активна дейност в региона

14:07 | 16.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от проектите на компанията у нас. <em>Изображение: Plaza Centers</em></p>

Един от проектите на компанията у нас. Изображение: Plaza Centers

Листнатата в Лондон и Варшава инвестиционна компания Plaza Centers, която наскоро обяви продажбата на 47 мола в САЩ, планира да инвестира част от приходите от сделката на пазара на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Миналата седмица компанията съобщи, че е постигнала споразумение за продажбата на 47 от своите 49 търговски центъра в САЩ за над 1,4 млрд. долара.

Купувач на моловете, разположени в 20 щата, е компанията BRE DDR Retail Holdings LLC, която е смесено дружество на Blackstone и американската компания, специализирана в инвестиции и управление на търговскии центрове DDR Corp.

Общо 934 млн. долара от стойността на сделката ще бъдат използвани за погасяване на задължения, а част от останалите – за нови инвестиции.

Сред пазарите, в които компанията смята да насочи капиталите са ЦИЕ, САЩ, както и Индия, където тя вече развива проекти за молове.

В момента Plaza Centers има два проекта у нас – съответно в София и Шумен. Миналата година тя обяви, че смята да стартира строителството на своя мол в Шумен през 2013 г.

По данни на PropertyEU печалбата от сделката в САЩ за компанията е на стойност 240 млн. долара.

Компанията вече развива активна дейност на територията на ЦИЕ. До днес тя е завършила 31 търговски и развлекателни центъра в Унгария, Полша, Чехия, както и в Индия.

През идните месеци тя се очаква да отвори и своя първи търговски комплекс в Сърбия.

Компанията придоби портфолиото от моловете в САЩ през юни 2010 г., като стойността на сделката по продажбата им отразява първоначална доходност от 7,2%, пише изданието, цитиращо изпълнителния директор на компанията Ран Щаркман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още