fallback

Новият главен архитект на София ще търси цялостна визия за историческия център

Разрешителни за строеж на нови сгради ще бъдат издавани след изграждане на техническата инфраструктура в региона, каза Здравков

10:17 | 18.05.16 г. 1

За цялостна визия в историческия център на София ще работи новият главен архитект на столицата. Това стана ясно от думите на Здравко Здравков в ефира на БНТ. Той беше категоричен, че не трябва да се работи „на парче“, а за цялостния облик на улиците, да се премахнат незаконно поставени кабели и климатици, за да може центърът на града да изглежда привлекателно.

Ще бъдат изработени планове, които ще регламентират цветовите решения, настилките и начина на осветление на сградите в историческия център на столицата, посочи още главният архитект.

Той припомни, че градът има богато културно наследство от различни епохи и може да се превърне в много привлекателно място за туристите и живеещите в града с качествени пешеходни маршрути, които да обвързват площадните пространства.

Според Здравков един от големите проблеми на София е именно средата, обърната изцяло към автомобилите. Не са обследвани като качествени и достъпни маршрутите за пешеходците. Новият главен архитект на столицата припомни, че основното мото на кандидатурата му е „София град за хората“.

Постепенно центърът на града ще бъде „разтоварен от автомобили“, посочи още Здравков и допълни, че хората „обичат да посещават пешеходните зони“, сочейки за пример развитието на бул. „Витоша“ в последните години. 

„Не коментирам дизайна на улицата, но подходът, по който се работи, е правилен“, категоричен беше новият главен архитект на столицата.

Здравков посочи още, че ще бъде направен анализ на градската среда, за да бъдат избрани най-добрите начини за намаляване на трафика в града.

По отношение на проблема с презастрояването на София главният архитект беше категоричен, че разрешителни за строителство на нови сгради ще бъде издавано само след като първо бъде изградена техническата инфраструктура – водоснабдяване, канализация и изграждането на улица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
fallback