IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планират огромен комплекс за 1 млрд. евро до Бяла

Според еколози, проектът, който е дело на Лорд Норман Фостър, може да се окаже най-голямата грешка в кариерата на известния архитект

12:58 | 14.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Планират огромен комплекс за 1 млрд. евро до Бяла

Проектът за изграждането на ваканционен комплекс на българското Ченроморие дело на известния архитект Лорд Норман Фостър, се превърна в обект на множество протести от страна на природозащитниците, пише Guardian.

Проектът, наречен Black Sea Gardens, е предвиден за изграждане в местността Карадере в района на Бяла, а очакваната инвестицията възлиза на 1 млрд. евро.

Инвеститор е листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд Madara Bulgarian Property.

Въпреки че е проектиран като въглеродно неутрален и екологичен проект, той провокира гнева на нарастващия брой природозащитници в България, пише изданието.

Според тях той ще разруши последните девствени плажове по Черноморието и ще има пагубен ефект върху богатото разнообразие от животински видове в района, който е защитен от Натура 2000. Тъй като българското правителство не успя да наложи стриктни правила за застрояване на подобни области, строителството по бреговете продължи почти безпроблемно, се казва в съобщението. В момента почти няма отсечка от плажната ивица в страната, която да не е засегната от презастроени курорти.

Строителството на Black Sea Gardens е предвидено да стартира догодина. Той ще включва пет градчета, с общо около 5 хил. жилища на площ от 2,2 кв. км, според изданието. Достъпът на автомобили в комплекса ще бъде ограничен. Предвидено е жителите да оставят автомобилите си извън него, а вътре да се придвижват пеша или чрез маршрутни таксита, задвижвани от електроенергия.

Комплексът ще има изкуствени езера, пристанище и различни развлекателни площи и ще разчита на собствена енергия, произвеждана от биомаса.

По мнението на протестиращите обаче въпреки че дизайнът на комплекса може да е с много по-високо качество в сравнение с повечето „депресиращи“ нискокачествени постройки по Черноморието, самият мащаб на курорта ще нанесе дълготрайни щети на природата в региона. Ще бъдат засегнати площи от девствени дъбови гори, а нашествието на хилядите жители и новите пътища ще смутят един от най-големите миграционни маршрути в Европа за милиони птици.

Изданието цитира някои от протестиращите, които твърдят, че този проект може да се окаже най-голямата грешка в кариерата на Норман Фостър, който дори може да не подозира до какви проблеми може да доведе това строителство.

Според тях голяма част от Крайбрежието е вече презастроена и почти няма къде да се строи и затова нито един нов проект не може да се нарича „еко“.

От друга страна, по думите на арх. Георги Станишев, брат на премиера Сергей Станишев и директор на Projects Ltd. Stanishev, партньори на архитектурното бюро на Фостър по проекта, Black Sea Gardens е екологично издържан и не нарушава никакви закони. Той е бил създаден именно като антипод на презастрояването в останалата част от Черноморието, казва той.

Протестиращите обаче са твърди, че няма да допуснат проектът да стартира „без борба“ и са решени да организират различни протестни лагери и кампании по плажа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още