IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университети в САЩ стават опортюнистични инвеститори в имоти

Американски колеж купи офис сграда от Hewlett-Packard на цена от 100 млн. долара по-малко в сравнение с исканата сума миналата година

12:58 | 22.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Университети в САЩ стават опортюнистични инвеститори в имоти

Някои образователни институции в САЩ може да станат пример за опортюнистичните инвеститори в имоти, след като започнаха да излизат печеливши от руините на кризата на пазара на бизнес имоти.

Wall Street Journal дава пример със сагата с опитите на Hewlett-Packard да продаде свой офис комплекс в Хюстън, бивш главен офис на Compaq Computer Corp.

В края на миналия месец Hewlett-Packard поддаде на пазарните сили и продаде полупразния комплекс от 1,2 млн. кв. фута (111 500 кв. м) за около 42,2 млн. долара на Lone Star College System, пише изданието.

Цената платена от колежа е с около 100 млн. долара по-малко в сравнение със сумата, искана от компанията, година по-рано, сочат източници, запознати със сделката.

„Видяхме това като изключителна възможност да придобием хубава сграда на цена значително под нейната стойност“, казва Ричард Карпентър, директор на колежа.

От Hewlett-Packard, която е придобила сградата през 2002 г. като част от сделката за Compaq, не са предоставили коментар. В съобщение от компанията казват, че продажбата е част от усилията й да намали обема на неизползваните офис площи в нейното портфолио от имоти. В момента тя търси възможности за продажбата на имоти с обща площ от 500 хил. кв. м в близост до сградата, продадена на колежа.

Цената от 35 долара на кв. фут (377 долара на кв. м), на която Lone Star е придобил сградата, е под средната цена от 57 долара (ок. 614 долара на кв. м), платени за малкото офис сгради, продадени в Хюстън през първото тримесечие на 2009 г. и значително по-малко в сравнение със средната цена от 145 долара на кв. фут за първото тримесечие на миналата година.

Сделката е втората по големина на офис сегмента в САЩ досега тази година на базата на квадратура. Понижената цена показва загубите, които много продавачи са готови да приемат, за да излязат от един от най-трудните пазари на бизнес имоти за последните десетилетия, пише изданието. Наред с това тя показва как някои учебни заведения се превръщат в нишов източник на търсене на бизнес имоти.

Пийт Кълини, директор Проучвания в Real Capital, казва, че някои училища са се възползвали от спада и са закупили имоти, най-вече апартаменти, докато много инвеститори, които не разполагат с капитал, са останали встрани от пазара.

Между по-големите сделки, направени от университети напоследък, е тази на Калифорнийския университет, който през февруари плати 53 млн. долара за офис сграда от 211 хил. кв. фута в Бъркли.

Lone Star е успял да осъществи сделката, тъй като не е трябвало да разчита на почти замръзналия кредитен пазар, който много от традиционните инвеститори трябва да използват при сделки, пише изданието. Lone Star е финансирал покупката чрез средства от облигационна емисия от 420 млн. долара, направена миналата година.

Lone Star ще инвестира още 12 млн. долара в ремонтни работи на сградата, от която ще използва 40% за образователни цели, а останалите площи ще отдаде под наем на други университети и компании в региона.

Сделката не е преминала без перипетии. Lone Star бе твърдо решен да купи сградата миналата година, но загуби пред друг кандидат с по-добра оферта. Последният обаче в последствие се отказа поради влошаващите се икономически условия. След като неговата опция бе изтекла динамиката на пазара вече се бе променила значително, казва Карптентър. Така Lone Star, който разполагал с нужния капитал, се е превърнал в единственият купувач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още