IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АП събра вземания за 1 млн. лв. от наследниците на Иван Зографски

Вземането произтича от неизпълнени задължения по договора за продажба на 80% от капитала на Хотел Витоша на Иван Зографски

14:10 | 05.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
АП събра вземания за 1 млн. лв. от наследниците на Иван Зографски

Агенцията за приватизация е събрала вземането си от близо 1 млн. лв. от наследниците на Иван Зографски, за което той е осъден на основание предявен от АП иск за неизпълнение на конкретни следприватизационни задължения.

Вземането произтича от неизпълнение на поети задължения, залегнали в сключения на 14 декември 1994 г. договор за продажба на 80% от капитала на “Хотел Витоша” ЕАД между АП и Иван Илиев Зографски, за което купувачът е осъден да заплати неустойка в размер на 301 хил. лв., заедно с допълнителна неустойка върху тази сума, считано от 25 ноември 1998 г. до окончателното й изплащане, се пояснява в съобщението на агенцията.

След влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол от 22 юли 2008 г., на АП е дадена правната възможност, при наличие на неизпълнени в срок задължения по сключени приватизационни договори, да учреди законна ипотека върху имуществото на приватизираното дружество.

АП е вписала законна ипотека до размера на дължимата от Иван Зографски неустойка върху “Кемпински хотел Зографски”. В резултат на образуваното изпълнително дело при частен съдебен изпълнител Милен Бъзински и вследствие предприетите изпълнителни действия с цел продажба на ипотекираното имущество, в дадения срок за доброволно изпълнение, наследниците на Зографски са погасили доброволно задължението в пълен размер.

Постъпилата в резултат на изпълнението сума предстои да бъде преведена в държавния бюджет, посочват от АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още