IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиратските пари причина за бум на пазара на имоти в Кения

Сомалийски пирати перат пари в съседните страни, инвестират в имоти и се подготвят за нови поприща

17:41 | 04.01.10 г.
Пиратските пари причина за бум на пазара на имоти в Кения

Цените на имотите в кенийската столица Найроби растат силно и виновни за това излизат сомалийските пирати, пише AP.

Рязкото поскъпване на имотите в града предизвика обществени протести и правителството предприе разследване този месец на имотите, собственост на чужденци. Разследването идва след твърдения, че милиони долари от откупите, платени на сомалийски пирати, се инвестират в Кения, южната съседка на Сомалия и най-голямата икономика в Източна Африка.

Докато цените на жилищата в САЩ паднаха силно, цените в Найроби отбелязаха двукратен и дори трикратен ръст през последните пет години.

„Има съмнения, че част от парите, получени от пиратите, се перат с покупка на имоти в няколко страни, тази е една от тях“, казва говорителят на правителството Алфред Мутуа. „Особено в това време, когато сме изправени пред глобални предизвикателства за сигурността като тероризма, е много важно да знаем кой къде какво притежава.“

Разследването ще помогне също на правителството да разкрие хора, които укриват данъци, допълва той.

Кения може би е най-привлекателното място за пиратите за пране на пари, защото има обща граница със Сомалия с дължина около 800 км и предлага инвестиционни възможности и голяма общност от сомалийци от около 200 хил. души, обяснява Мутуа.

В един от кварталите на Найроби, известен вече като „малкия Могадишу“ заради сомалийската общност там, изникват големи бизнес сгради и блокове с апартаменти. Подобно рязко нарастване на строителството се наблюдава и в по-богати райони на града.

През последните две години сомалийските пирати са получили откупи за над 100 млн. долара, казва Роджър Мидълтън, експерт по пиратство в базираната в Лондон изследователска организация Chatham House. Средният откуп също се е повишил от 1 млн. долара на съд преди година до около 2 млн. долара днес.

Пирати в Сомалия обясняват пред репортер на агенцията, че инвестират парите от откупите извън раздираната им от безредици родина, включително в Кения. Един от тях, който посочва за свое име Осман Афра, казва, че е купил три камиона, които превозват стоки из Източна Африка. Друг, представил се като Абдул, споделя, че инвестира в Кения в подготовка да се откаже от пиратството.

„Пиратите имат пари не само в Найроби, но и на места като Дубай, Джибути и други“, допълва Абдул. „Аз инвестирам чрез моя брат, който ме представлява в Найроби. Той има голям магазин за дрехи и общи стоки, така че бъдещето ми е там, а не в пиратството.“

В Кения няма строги закони срещу прането на пари, въпреки че в парламента се обсъжда проектозакон, който има за цел да ограничи тази практика.

Разследването предизвика гневни реакции от страна на сомалийската общност и представители на бизнеса заявяват, че няма да съдействат на разследването и може да предприемат съдебни действия, за да го спрат.

„Това е много несправедлива дискриминация“, коментира Хасан Гулед, председател на сомалийската бизнес общност. Той казва, че сомалийците, които живеят в Кения, са купили имоти, като са събирали средства за това и са взели банкови заеми. Сомалийците зависят също от парите, изпращани от сънародниците им в Европа и Америка, които не могат да инвестират там поради религиозни убеждения, обяснява Гулед.

Според Белоу Кероу, бивш депутат и кениец със сомалийски произход, зад ръста на цените на имотите стои голямото търсене, а не парите от пиратството. Според брокерът на имоти Пиус Каоя обаче цените на имотите са повлияни от фактори извън икономиката.

„Цените скочиха до небето и не отговарят на представянето на икономиката на страната“, коментира Каоя, който работи за Crystal Real Estate. Според него при нормални обстоятелства в Кения би отнело 10 години цените на имотите да се удвоят, но за последните пет години те са нараснали три пъти.

Брокер на имоти, пожелал анонимност, казва, че някои сомалийски бизнесмени плащат два пъти повече от стойността на имота само за да приключат сделката бързо и лесно.

Подобни условия на пазара прави притежанието на собствен дом недостъпно за някои кенийци. Франк Мбата казва, че е завършил колеж преди 15 години с планове да изгради кариера и да си купи мечтания дом в Карен, престижно зелено предградие на Найроби. Заради резкия скок на цените обаче къща с четири спални в Карен, която би струвала 200 хил. долара преди пет години, днес се продава за 500 хил. долара. За Мбата това е непостижима цена.

Още по темата:

"Фондовата борса" на сомалийските пирати

Бизнес с пирати

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още