IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старият и най-странният борсов индекс в света

Dow Jones IA остава един от най-широко използваните финансови барометри за икономиката, въпреки че не отразява адекватно случващото се на фондовите пазари

08:34 | 05.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Най-старият и най-странният борсов индекс в света

Фондовите пазари в САЩ често се асоциират в най-голяма степен с индекса Dow Jones Industrial Average (Dow Jones IA), като всички компании, които влизат в състава му, са известни на инвеститорите по целия свят. Компаниите в Dow Jones IA се приемат за малко вероятно да фалират заради това, че са сред най-големите в своя сектор не само в САЩ, но и по света. Разбира се, фалитът на General Motors през юни миналата година припомни, че и компаниите в Dow Jones IA носят своя риск.

Dow Jones IA и Dow Jones Transportation Average са двата най-стари борсови измерители в света, носещи имената на своите създатели – редакторът в Wall Street Journal Чарлс Дау и неговият сътрудник-статистик Едуард Джоунс. Те разработват идеята за двата индекса през 1896 г., а първата им борсова сесия е на 26 май същата година.

И до ден днешен Dow Jones IA остава най-цитираният и известен борсов индекс на света, отчасти заради дългата си история, която позволява да се правят съпоставки за продължителен период от време, но до голяма степен заради това, че много поколения инвеститори са свикнали да си служат с него като главен финансов барометър за развитието на икономиката и случващото се на пазарите на ценни книжа.

Това обаче съвсем не означава, че той в действителност е надежден показател за фондовите пазари.

Първият му недостатък се крие в това, че Dow Jones IA съдържа акциите на твърде малък брой компании. В него участват 30 от най-големите и ликвидни борсови компании в САЩ. Днес те са от различни сектори на икономиката, но в началото всички са били индустриални компании, което обяснява неговото име. От тях само една остава в състава му от самото начало досега и това е General Electric.

Броят на акциите в него обаче е твърде малък, за да е добър измерител на пулса на фондовите пазари в САЩ, които са най-големите в света по размер на пазарната си капитализация и изтъргуван обем. Освен това на фондовите борси в САЩ има значителен брой ликвидни компании, което прави S&P 500 далеч по-добър измерител на капиталовите пазари там.

Освен това, както подсказва още името му, Dow Jones IA е ценово претеглен. По тази си особеност той е единствен сред популярните борсови индекси в света и това съвсем не е случайно. Когато един индекс е ценово претеглен, акциите с по-високи цени имат по-голямо влияние върху ежедневното ми изменение.

Един индекс е ценово претеглен тогава, когато теглото на всяка от акциите в него е пропорционално на нейната цена. Стойността на Dow Jones IA се получава, като се сумират цените на акциите в състава му и се разделят на броя им, т.е. на 30. Такъв е бил първоначалният замисъл на Dow Jones, но сега сумата се дели на специален делител, който се променя, когато има сплит в акциите на някоя от участващите в него компании.

По този начин при голям спад в цената на някоя от по-скъпите акции изглежда, че целият пазар пада, а в същото време акциите с по-ниски цени в състава на индекса може да се представят повече от добре.

Ценово претеглените индекси всъщност изкривяват случващото се на пазара, вместо да отразят коректно рационалния избор на инвеститорите. Това означава, че за да реализират резултат като на Dow Jones IA, инвеститорите ще трябва да влага повече пари в компаниите от състава му с по-скъпи акции, защото те имат по-голямо влияние върху индекса. Това обаче не е особено разумен начин за инвестиране.

Ако цената на една акция в Dow Jones IA e 50 долара, а цената на друга – 10 долара, това означава, че теглото на първата акция ще е пет пъти по-голямо в крайната стойност на индекса в сравнение с това на втората акция. На друг принцип са базирани пазарно претеглените индекси, където делът на отделните компании е пропорционален на пазарната им капитализация.

Сред компаниите в състава на Dow Jones IA най-голям относителен дял има IBM, чиито акции са с цена от 130 долара в края на вчерашната борсова сесия. Това дава на IBM пет по-голямо влияние в изменението на индекса в сравнение с Microsoft например, чиито акции се търгуват за малко на 26 долара. Това значи, че ръст от 10% в цената на IBM ще доведе до много по-голяма промяна в Dow Jones IA в сравнение с 10-процентно поскъпване на акциите на Microsoft.

Пазарната капитализация на Microsoft обаче е 226,7 млрд. долара и е със 60 млрд. долара по-голяма от тази на IBM. При 10-процентно поскъпване на акциите на всяка от двете компании ефектът ще е много по-голям за пазарната капитализация на Microsoft, която ще скочи с 22,7 млрд. долара, докато тази на IBM ще се увеличи с 16,7 млрд. долара.

Като ценово претеглен индекс Dow Jones IA не е добър ориентир и за представянето на отделните акции в неговия състав. Когато например индексът отбележи рекордно висока или ниска стойност за определен период от време, това далеч не означава, че същото може да се каже за повечето от акциите в него.

Всичко това показва, че въпреки че Dow Jones IA си остава един от най-широко използваните финансови барометри за икономиката, това е не защото отразява адекватно случващото се на фондовите пазари, а по-скоро заради навика той да се използва като такъв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още