IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховката срещу безработица - какво трябва да знаем

В условията на икономическа несигурност този продукт може да реши много проблеми, смята Жельо Христозов, преподавател във ВУЗФ

09:23 | 14.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Застраховката срещу безработица - какво трябва да знаем

Застрахователите предоставят възможност дължимата премия да се плаща както еднократно, при сключване на застраховката, така и разсрочено. На пазара могат да се срещнат и различни видове отстъпки, предлагани от застрахователите по тази застраховка.

Така например, ако съвкупността от застраховани лица (при груповите застраховки) или застрахованият (при индивидуални полици) са специалисти с висше образование, те могат да се ползват от определен процент отстъпки в цената, като не са редки случаите, когато отстъпките достигат до 10%, а дори и до 15%.

Важно условие за придобиване правото да получава застрахователно обезщетение по застраховка срещу безработица е лицето да представи удостоверение от Агенцията по заетостта, че е регистрирано като безработен. Застрахователите налагат това изискване, за да бъдат сигурни, че лицето не е напуснало работа доброволно, или че не е било уволнено – два риска, които са изключени по тази застраховка. Получаването на обезщетение по застраховка срещу безработица не е пречка лицето да получава и съответното полагащо му се обезщетение за безработица от Агенция по заетостта.

Правото на парично обезщетение за безработица имат лица, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 9 месеца през последните 15 месеца, преди прекратяване на осигуряването. Паричното обезщетение за безработица е в размер на 60% от среднодневното възнаграждение или осигурителен доход на лицето, върху който са внесени или дължими вноски за фонд „Безработица“ за последните 24 месеца.

Застрахователите  поставят и условия, на които следва да отговарят лицата. Кандидатите за застраховане следва да бъдат на възраст от 18 до 60 г., както и през последната година да имат сключен постоянен трудов договор с работодател. Не подлежат на застраховане лица, които се намират в родствени връзки с работодателя, лица на изпитателен срок, както и лица, които са пенсионери. Към момента на сключване на застраховката не трябва да има и писмено предизвестие от страна на работодателя за съкращение на кандидата за застраховане. Друго изискване е лицето да не е с придобита неработоспособност или да е било регистрирано в Агенция по заетостта през последните няколко години.

Застраховката срещу безработица може да се предлага и с допълнителни покрития над основното, което е загуба на доход, вследствие на съкращение. Такива допълнителни покрития са загуба на доход вследствие на: смърт, временна и трайна загуба на работоспособност от злополука или заболяване.

При реализацията на тези допълнителни рискове лицето придобива право да получи застрахователно обезщетение. Трайната загуба на работоспособност се доказва от Териториална експертно-лекарска комисия (ТЕЛК). При смърт на застрахованото лице поради злополука или заболяване, дължимото обезщетение се изплаща на законните наследници. Продуктите на някои дружества, с цел атрактивност, акцентират върху рисковия характер на застраховка „Злополука“ и предвиждат изплащането на двукратния размер на застрахователната сума в случай на смърт на застрахования.

Друг специфичен момент при застраховката срещу безработица е наличието на период на изчакване. Той се въвежда с оглед предпазване на застрахователя от злоупотреби от страна на застрахования. През периода на изчакване, който започва да тече непосредствено след сключването на застраховката, застрахователят се освобождава от отговорност. Периодът на изчакване за риска от безработица е 60 дни, а за допълнителните рискове, той е 30 дни за временна неработоспособност и няма такъв за рисковете смърт и трайна загуба на работоспособност.

С оглед на икономическото състояние на българския и световния икономически пазар, може да се прогнозира ръст на запитванията за подобен род застраховка. Тя е много атрактивна в условията на криза и единствено от гъвкавостта и креативността на застрахователите, работещи на българския застрахователен пазар, зависи колко застрахователи и при какви условия биха я предлагали в най-близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Ако човек си плаща осигуровките, както е по закон,това е напълно достатъчна застраховка. Освен това при добра дисциплина и разумно харчене всеки работил няколко години може да си организира самостоятелен "фонд безработица" Другото е "инвестиция" в лъскавите офиси на застрахователната мафия и натоканите им служителки ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"не са редки случаите, когато отстъпките достигат до 10%, а дори и до 15%"----------------Ехааа, обичам да се говори за отстъпки без да е споменато от какво... :)))...Много се дразня когато се опитват да ме вземат за канарче. Не трябва ли това да е означено като платена публикация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още