IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Леков: В момента очакванията към предприемачите са много по-големи

Истински успех жънат онези компании, които успяват да правят бизнес с кауза, с висока добавена стойност, смятат предприемачи

12:35 | 17.06.14 г. 1
Л. Леков: В момента очакванията към предприемачите са много по-големи

В момента на предприемачите им е много по-трудно, тъй като очакванията към тях са значително по-големи, отколкото преди 10-15 години. Причината за това е, че от тях се очаква да пуснат продукт, който е на световно ниво. Това заяви в рамките на дискусията „Innovation Talks: Опит и иновации за стартиране на бизнес“ Любомир Леков, основател и дългогодишен мениджър на “Инвестор.БГ” и патрон на конкурса „Стипендиантите на Леков”.

По думите му българските инвеститори трябва да мислят повече за създаването на глобални проекти.

През последните години както предприемачеството, така и иновациите са се превърнали в нещо изключително модерно, но истинския успех жънат онези компании, които успяват да правят бизнес с кауза, с висока добавена стойност, който да е от полза за много хора, подчерта Цветелина Тенева, основател и старши фасилитатор в The Business Institute.

В това вярва и Георги Чипов, който превръща своята технологична разработка „SmartHand” - умна протеза, която се движи и действа като нормална ръка, в нов бизнес. Той поема по пътя на откривателя предприемач, който търси начин да прави бизнес със значима добавена стойност за обществото. Според него една бизнес иновация става реалност едва тогава, когато достигне до потребителите и им носи ползи.

Сред основните проблеми на предприемачите днес е фактът, че мнозина се отказват бързо. Една от причините за това се крие в желанието им да правят бизнес сами, смята Любомир Леков. По думите му те винаги трябва да търсят партньори и съмишленици, които да дърпат компанията напред.

Успешният бизнес се прави с хора, които са по-добри от теб“, категоричен е Владислав Велков, основател на платформата Jobio.me, която се занимава със селекция за работа на тъкмо завършили образованието си хора с малък професионален опит. 

Според Любомир Леков привличането на студенти и инвестирането в тях е изключително успешен бизнес ход за всеки предприемач, тъй като те са много по-склонни да учат бързо. Той твърди, че лидерите са длъжни да инвестират достатъчно време и усилия, така че служителите им да станат техни партньори.

По думите на Цветелина Тенева раждането на един нов бизнес трябва да решава съществуващ проблем. Jobio.me се ражда именно поради наличието на такъв – необходимостта от CV в момент, в който един човек излиза от университета и не е натрупал почти никакъв професионален опит.

„Казахме си, че CV-то не е най-важното. По-важното е да можеш да трупаш опит по-бързо“, категоричен е Владислав Велков. Според него, както за хората, които тепърва излизат на трудовия пазар, така и за младите предприемачи е изключително важно да трупат бързо опит. За вторите това е пътят към добрите резултати, защото бизнес, базиран на една и съща идея, стартира по едно и също време на десетки места по света, но успехът се крие в това как екипът действа по изпълнението на целта.

По думите на Леков за един предприемач е важно да мисли още от първия ден от създаването на компанията си за момента, в който ще трябва да я остави да работи без него, а той да се отдръпне от бизнеса.

„Много от семейните компании се провалят, защото в тях обикновено има един много успешен мениджър, който при оттеглянето си не успява да прехвърли дейността на другите“, коментира Леков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Много от семейните компании се провалят, защото в тях обикновено има един много успешен мениджър, който при оттеглянето си не успява да прехвърли дейността на другите, коментира Леков. Не само семейни. Apple е също такава компания, въпреки че беше с най-голяма пазарна капитализация. Със сигурност има и много други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още