IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дуалното образование да започва от осми клас, предлага форум

Според сега действащия закон дуалната форма се организира в 11-ти и 12-ти клас за учениците, навършили 16 години

17:14 | 07.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<i>Снимка: Pixabay</i></p>

Снимка: Pixabay

В българското законодателство да се уточни, че образованието в дуална форма започва в осми клас, а трудови договори между ученици и фирми може да се сключват в 11-ти и 12-ти клас. Това е едно от предложенията на провеждащия се днес в София Форум за дуалното образование в рамките на българо-швейцарския проект ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“), съобщиха организаторите.

В сегашния текст на Закона за професионалното образование и обучение е записано, че дуалната форма се организира в 11-ти и 12-ти клас за учениците, навършили 16 години. 

Форумът предлага в законодателството да се уточни също, че фирмите, участващи в системата на дуално образование, трябва да могат да осигурят не по-малко от 70 процента от задължителното практическо съдържание на обучението. За останалата част училището и фирмите трябва да изготвят план-график. Предложенията ще бъдат представени на работната група по проектозакона за изменение на Закона за професионалното образование и обучение.

На днешното заседание са били дискутирани и процедурите и критериите за включването на фирми в системата на дуалното образование, както и контролът върху качеството на обучението. Координирано е било участието на всички заинтересовани страни за навлизането на дуалната система в българското образование - държавни институции, частни фирми, браншови, бизнес, синдикални и неправителствени организации, местни институции.

Това е била третата сесия на Форума, учреден на 16 септември 2015 г.

По проекта ДОМИНО от септември 2015 г. се обучават общо 81 ученици от Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов" в София и от Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък.

През новата учебна 2016-2017 година предстои включването на нови училища в проекта. До края на проекта ДОМИНО през 2019 г. се предвижда да бъдат обхванати 1200 ученици в 15 професионални училища - в десет професии.

Проектът е на стойност 3,53 млн. швейцарски франка, като на 15 процента възлиза съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още