IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната независимост на САЩ - идея на 150 години без изглед за реализация

Петролни войни, милиарди долари инвестиции и големи надежди са свързани със стремежите на Америка сама да посреща нуждите си

14:45 | 11.01.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Енергийната независимост на САЩ - идея на 150 години без изглед за реализация

Това е може би последната наистина обща цел на двете партии в САЩ, или поне последната, която изглежда такава – всички президенти след Ричард Никсън припознават приоритета за постигане на „енергийна независимост”. Макар американската икономика да става все по-зависима от вноса на суровината, пише Foreign Policy.

Политиката на САЩ по отношение на петрола преминава през много ключови етапи – през амбицията за самодостатъчност, до консервация на собствените залежи и разчитане на световните, до милиарди долари, насочени към развитието на алтернативни източници на енергия.

От списанието предлагат кратък преглед на хронологията от възникването на тази идея в средата на 19-ти век до днешни дни.

1859 година

Едвин Дрейк „завърта” първата сонда за петрол в САЩ - в непосредствена близост до Титъсвил, Пенсилвания. С това се слага начало на надеждите, че американската икономика ще може да осигурява нуждите си от петрол.

1865 година

В своята публикация Проблемът с въглищата (The Coal Question) британският икономист Уилям Стенли Джевънс предупреждава, че Великобритания е в опасност заради риска да свършат въглищата. Това според него би могло да заплаши стратегическото и икономическо превъзходство - проблем, който е „от почти религиозно значение”.

1912 година

Уинстън Чърчил, тогава ръководител на британския флот, започва да преструктурира Кралските военоморски сили, които към момента са най-големите в света. Промяната е свързана с преход от въглища към петрол, като енергийната независимост се заменя за мощ и скорост.

В рамките на следващите няколко години Великобритания се бие за петролните полета в Персийския залив, които са отвоювани от Османската империя.

1960 година

Страните, които изнасят петрол – Иран, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия и Венецуела, създават Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

След поемането на властта в Либия, Муамар Кадафи започва национализация на петролните мощности в страната. Към тогавашния момент африканската държава е осигурявала около 30 на сто от вноса на суровината в Европа.

Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
kircone
преди 12 години
на няколко места е написано какви закони са приемали.... какъв по-голям герой от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
mitak
преди 12 години
Интересно написано, но кой е главния герой? Все едно да го търсиш в телефонния указател. И докато Европа има изградена политика за енергийна ефективност и тя се следва, то за САЩ не ми е известно да има такава приета от правителството. Нсе пак и аз съм човек и греша, но това трябва да бъде посочено в статията, ако не е преведена и преразказана.Към редактора: Не е допустимо за една компания, която държи на престижа си и качеството на предлагания продукт, да допуска правописни грешки в публикациите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
meto76
преди 12 години
Заглавието ви е за САЩ, а пък пишете за Великобритания.До средата на ХХ век САЩ са били енергийни износители.Те не се внасяли енергийни суровини.Така че се изяснете за САЩ или Великобритания пишете.А не ги мислете американците, по-добре кажете какво правим ние като имаме един единствен доставчик на газ, и отказваме развитието на собствените си енергийни ресурси от шистов газ, заради екоталибаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 12 години
Вижте не ги подценяваите американците Те бавно но сигурно вървят към енергиина независимост Първо бавно но много настоятелно увеличават собственото си производство Първото в което ще станат независими е природен газ чрез увеличаване на стандартния добив така и с добива на шистов газ По трудно е с петрола но и там те подобряват рязко енергиината ефективност наи вече в транспорта където е основната им консумация на нефт Вероятно скоро ще започнат да дълбаят в шелфа и да добиват от нови находища на нефт наи вече в Северна Дакота Вероятно ще продължават да внасят нефт но наи вече от Канада и Мексико Рязко подобряват енергиината си ефективност и добив на енергия от възобновяеми източници - етанол биодизел соларни паркове и вятърни електроцентрали Не ги подценяваите американците В Европа трябва да правим същото като тях в областта на енергиината независимост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още