IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на края за еврото?

Суровата действителност е, че Испания, Италия, Гърция, Ирландия и Португалия не могат да се придържат към правилата на силната немска икономика

17:19 | 23.04.12 г. 17
Началото на края за еврото?

Автор: Питър Леониду, Alpari FS

През миналата седмица звездата на азиатския пазар беше решението на Китай да разшири диапазона за юана към щатския долар до 1,0% нагоре и надолу, вместо досегашните 0,5%.

Последният път, когато Народната банка на Китай е вземала такова решение, беше през май 2007 година, когато диапазонът беше повишен от 0,3%. Това решение се дължи на желанието на трезора да направи юана по-адаптивен към пазара. Това не е изненада и управниците даваха намеци за такова нещо от месеци, особено след данните за забавения икономически ръст в сравнение с предишни години.

МВФ призна във вторник (17 април), че по трънливия път на икономическото възстановяване Европа изостава значително от САЩ и Япония. Очакванията са за вял ръст през 2012-2013 година, запазване на високите нива на безработица и опасенията, че е възможна нова икономическа криза в Европа.

Суровата действителност е, че Испания, Италия, Гърция, Ирландия и Португалия не могат да се придържат към правилата на силната немска икономика и някои наричат това „началото на края за еврото”.

Еврото се сочи като виновник за социалната нестабилност и безработицата и въпреки усилията на ЕЦБ и успешното пласиране на еврооблигации, мнозина се опасяват, че истинското решение не е намерено.

Ще оцелее ли еврозоната?

Да, но не в сегашния си формат
Да, проблемите ще отшумят
Не
Не мога да преценя
Общо 1472 гласа
Очакванията са италианската икономика да се смали с 1,9%, Испания да отбележи спад от 1,8%, а Гърция да се срине с цели 4,7%. Прогнозите за фалит на Гърция са все още силни, а редица други държави може да я последват, споделят от МВФ. Световната икономика не може да остане незасегната ако това се случи и може да станем свидетели на по-жестоки кризи от финансовата през 2008 година.

В целия хаос в еврозоната изглежда странен фактът, че обменният курс към долара учудващо остана незасегнат и се движи стабилно в коридора 1,3000 и 1,3500 през последните няколко месеца. Странно, но не успокояващо – това не е индикация, че еврозоната е по-безопасна.

Всъщност Европа сякаш е влязла в спиралата надолу и колапсът на еврото, който преди време беше само опасение, сега се очертава като неотменима действителност.

Атмосферата на безпокойство се настани наоколо през последната седмица заради предложените испански облигации във вторник. Доверието на инвеститорите беше подложено на тест и имаше натиск ЕЦБ да запише от емисията преди пускането й на пазара, за да помогне за балансирането на настроенията.

Допълнителен факт беше и твърдата позиция на немската централна банка. В края на седмицата (22 април) срещите на Г-20 и на МВФ дискутираха други възможни решения, което обаче не вдига напрежението.

Реалистично – намаляване стойността на еврото на този етап е вероятно единственото решение, но Германия е против, най-вече заради сериозните инфлационни последици за страната.

Главните новини от пазара през изминалата седмица са данните за търговията на дребно в САЩ, които с гордост демонстрират увеличение спрямо прогнозите през март. Данните показаха 0,8% покачване и основната причина за това е подобряването на пазара на труда.

Повечето нови работни места дадоха повече увереност на домакинствата да харчат – електрониката, дрехите и обзавеждането демонстрират голямо увеличение през последния месец. Ръсел Прайс, старши икономист в Ameriprise Financial Inc. коментира, че това означава че „американците най-накрая са се нагодили към по-високите цени на петрола”.

*Забележка: Изразените мнения са лични и не могат да бъдат възприемани като инвестиционен съвет

Наистина ли стоим пред края на еврозоната? Какво ще се случи с единната валута - ако имате позиция, очакваме вашите коментари в обем 300-500 думи на адрес info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Германия е против девалвацията на еврото защото така купува евтино суровини/деноминирани в долари/ и ги превръща в скъпа готова продукция/която носи по-голямо ДДС/, която се продава гарантирано в еврозоната защото там няма валутни курсове. Няма никаква логика / освен горепосочената/ в налагането на церберовски бюджетни рестрикции по време на криза от този мащаб,но е ясно,че ударът е по испанските и италиански производители, като в същото време се гарантира пласирането на германската продукция. Да не забравяме,че силното евро е в угода и на престъпниците от Уол Стрийт...В крайна сметка Хитлер идва на власт през 1933 в момент, когато германската икономика е на бюджетен излишък, но с огромна безработица и никакво производство. Останалото историята добре го е запомнила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Напротив местните валути ще са убежище при хиперинфлационната обезценка на еврото. Всички страни със собствени валути ще привлекат временно ресурс , а после може да го задържат или той да се оттегли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Цялата история се случва , защото ЕЦБ умишлено поддържаше висок курса на еврото подправяйки работата на форекс пазара. Тя има вкарани почти половин трилион евро в спекулативна търговия и покупка на евро при ливъридж.Можеше да си направи курса какъвто пожелае , с което унищожи ифлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Хиперинфлацията е перфектна за националните валути .За еврото ефекта ще е обратен , колкото се обезценяват местните валути толкова еврото ще поскъпва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Muller
преди 12 години
Именно тука е разковничето в девалвиране на еврото тоест контролирана инфалция. Проблема е че всички искат девалвират Японци Китайци Американци Британци итн. така че ако всички тръгнат да девалвират ефекта се губи това има смисъл ако американците оставят долара силен само че те ще отговорят с колечиствени улеснения спрямо тези на ЕЦБ Британците също междудругото паунда е една от най печатаните валути Швейцарците ако не отвържан франка и той потъва с другите и масата го духа, но това води до социално напрежение което ще прераства в безредици и неподчинение въобще може да се напише цял доклад от 1000 стр с различните модели, но нещата не отиват на добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Еврозоната би могла да приживее при курс на еврото спрямо долара около 20-25% под паритета.Иначе просто е невъзможно да се повиши конкуретността на ЕС като цяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
metoditz
преди 12 години
След като вече Гърция фалира, идва ред на Испания. Това ще се случи рано или късно, мисля че е незибежно. Интересен поглед върху испанската икономика можете да видите тук - http://ekipbg.com/2012/04/22/spain-greece-ii/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Луцифер , тука съм бе :)Малко часовият пояс в който съм сега ме кара да пиша по друго време :)Златото НИКОГА не съм го боготворил бе човече. Просто човек не е изнамерил нещо ПОДОБРО да изпълнява ролята на ПАРИ ! А е пробвало здраво ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
Не и ако се върне безкомпромисната дисциплина на златния стандарт. И не е необходимо всичко да се разплаща в злато а например бартер преизчислен в златен или друг реален еквивалент, както го правят сега китай и иран за да изолират $ и го правят успешно , за това не мисля че ембаргото има някакъв шанс, тъй като китай произвежда всичко от което се нуждае иран а всичко от което има нужда китай е само петрол поне за сега. Ембаргото е по-скоро автогол за ЕС. Иначе всичко останало наистина някой ден пак ще върне света в същата помия след време, а нали това искат евреите...безконечни балони и след всяко спукване нови и все по-големи...това е тайната на вечния ръст...тръгна от Никсън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
kaka_fire
преди 12 години
...и пак да стигне в крайна сметка до същата помия след време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още