IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 35% от българите са финансово грамотни

България е на 72-ро място от 144 държави в света и значително под средното ниво за ЕС

18:19 | 19.11.15 г. 28
Автор - снимка
Редактор
Само 35% от българите са финансово грамотни

Само 35% от българите са финансово грамотни, разкрива проучване на Standard & Poor’s Ratings Services за финансовата грамотност по света (S&P Global FinLit Survey).

С това равнище страната ни е под средното ниво за Европейския съюз и сред последните в него по този показател.

Нивата на финансова грамотност варират значително между различните страни членки на Европейския съюз. Средно 52 на сто от гражданите на ЕС са финансово грамотни, като най-добре се представят тези в Северна Европа. Дания, Германия, Холандия и Швеция са с най-висока финансова грамотност в Евросъюза – поне 65 на сто от пълнолетните им граждани са финансово грамотни.

В Южна Европа нивата са значително по-ниски. В Гърция и Испания например нивото е съответно 45% и 49%. В Италия и Португалия също се наблюдават ниски равнища.

Финансовата грамотност е слаба и сред страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., и след това. В Кипър нивото е същото като в България – 35%, а в Румъния е регистрирано най-ниското равнище в рамките на ЕС - 22 на сто.

В световен мащаб България попада по средата на класацията на 72-ро място от 144 държави в компанията на страни като Шри Ланка, Доминиканска република, Коста Рика, Малави, Габон, Кот Д'Ивоар, Бразилия и Кипър.

Финансовата грамотност се измерва с въпроси по четири основни теми при вземането на финансови решения – познания за лихвени проценти, сложна (капитализирана) лихва, инфлация и диверсификация на риска.

Само 20% от българите са отговорили правилно на въпроса за диверсификация на риска, 58% - на въпроса за инфлацията, 60% - за лихвата, и 40% за сложната лихва.

Въпросите са включени към глобална анкета на Gallup World Poll, обхванала над 150 хил. пълнолетни случайно избрани граждани на над 140 страни и проведена през 2014 г.

Резултатите от проучването са обезпокоителни. В световен мащаб едва 1 от всеки трима души е финансово грамотен. Финансовата неграмотност е не само силно разпространена, но съществуват и драстични различия по държави и групи. Например жените, бедните и хората с по-ниско образование имат по-големи пропуски във финансовите си познания и това важи не само за развиващите се икономики, но и за страните с добре развити финансови пазари.

Хората с относително висока финансова грамотност имат няколко общи характеристики, независимо от това къде живеят. По принцип хората, които ползват финансови услуги като банкови сметки и кредитни карти, имат повече познания в областта, независимо от доходите им.

В България, Хърватска, Чехия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Словакия и Испания 50% или по-малко от хората, които имат кредит от банка или друга финансова инситтуция, са отговорили правилно на въпроса за сложната лихва.

Искате ли да тествате своите финансови познания? Тестът е достъпен тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 16 rate down comment 1
trendline
преди 8 години
При 80% бедно население каква финансова грамотност да имаме.А агенция Standard & Poors дето не успяха да предвидят финансовата криза са много грамотни , че и проучвания правят. Направо да сложат една табела пред входа си "Търсим балъци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
citizen_bg
преди 8 години
Императоров, като на виден борсов играч по би ти ходил един ник Фараона. ;)) Иначе какво му е лошо масата да са финансово неграмотни, нали от това печелят грамотните? Само да можеше да ги примамим пак и на борсата..., ама май не са толкова балами вече... :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Значи само 35% от българите кълват на куката с "инвестициите" във взаимни фонодове и на мантрата "дай сега, да ти върнем по -късно" ---35% кълвящи на куката хич не е малко да ти кажа.... :))Иначе за "мърдането и влизането" - си е точно така! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Да си чул някой тото-милионерин да си е запазил парите? ----тъмни джедайо, ако уцеля 6-ца - ще ми стигне поне за 2 поколения най-малко, защото знам цената на парите!достатъчно неособено финансово образовани хора се кефят на златце: аз мисля, че това е генетически заложено у човеците---това е инерция, останало от древността, когато "жълтото и лъщящото" се е считало за "божествено"! Всичко това вече са пълни глупости! Никой днес не би си купил не само злато, но и диаманти, ако не е сигурен, че ще има ***, с който да иснка да го размени за пари или стока! Ако утре дойде "апокалипсиса" и аз имам 1 хамбар жито и 1 цистерна с вода, а ти имаш 1 тон злато - жив ше умреш, щото никой няма да ти иска никому не нужният метал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
мм странни съждения от човек, който във форума беше наречен "финансов ***"забрави ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Не бе Импе, ще те потърсят теб, да им препоръчаш фонда на Алианц Жабоци и Атерки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Бахахахахааа финансово грамотни :) Значи само 35% от българите кълват на куката с "инвестициите" във взаимни фонодове и на мантрата "дай сега, да ти върнем по -късно" ( със ситни букви ама не гарантираме нищо)Не се оставяйте да ви лъжат. Както казваше един мой даскал.. колко повече мърдаш, толкова повече ти влиза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
...мисля,че в Румъния и Гърция са по-зле.В Румъния "икономически неграмотно" постъпват с намаляването на данъци и такси.В Гърция депутатите са обявили,че намаляват заплатите си.Пак без капка "здрав разум".Понеже голям процент от финансово грамотните в България са във властта, тук се случват точно противоположни процеси....а нашата,на обикновенните граждани, финансова грамотност в повечето случаи се свежда до това, да успеем да "свържем двата края" за месеца!...на 28-ми, на протест срещу поскъпването на винетките и не само за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Кат гледам ората в тая страница, че казват на златото луксозна стока ... и не било пари ..... Да не е 3.5% и да е станала грешка нешо .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
А колко % трябва да е финансово грамотен?* Като ходиш на лекар, грамотен ли си медицински или разчиташ на доктора?* като купуваш телевизор - разбираш ли от телевизори или разчиташ на "марката"?* като купуваш пералня - разбираш ли от перални или гледаш рекламите за "Калгон"?* като строиш къща - разбираш ли от земетръс и се доверяваш на инженера?Всичко това, по-горе, е нелепо, би казал всеки... както е и нелепо понятието "финансова грамотност"! Финансово НЕграмотни са тия, дето раздават "пикселите" като дълг, щом не могат адекватно да преценят и нямат критерий - тоя дето му дават "пиксели срещу дълг", ще може ли да превърне "пиксела" в кеш след 20 години, или баМката, ше си остане "на сухо" с апартаментчето, което няма да има на кого да продаде, щото то вече нищо не струва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още