IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гимназиите не са длъжни да пишат в името си „профилирана” или „професионална”

Министърът на образованието утвърди държавния стандарт за институциите в предучилищното и училищното образование

15:51 | 19.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Училищата, които съдържат в наименованията си "национална" или "национално", ще ги запазят до обнародването в Държавен вестник на акта на Министерския съвет за определяне на националните училища. Това предвижда Наредбата за институциите, която бе утвърдена в петък от министъра на образованието и науката Меглена Кунева след обществено обсъждане, съобщават от просветното министерство.

В наименованието на гимназиите не е необходимо да се вписва означението "профилирана" или "професионална", когато е включено недвусмислено означение за основния профил или професия, както е при Националната търговско-банкова гимназия, Софийската математическа гимназия и Националната природо-математическа гимназия.

Профилираните гимназии могат да включват в името си и наименованието "езикова" или на основния чужд език, като изискването е повечето от половината от паралелките да са с този профил. Езикови могат да се нарекат тези гимназии, които имат учебен план за интензивно изучаване на чужд език или обучават на основния чужд език в девети и десети клас по минимум три учебни предмета извън часовете за изучаване на езика. 

Наредбата дава възможност на всички неспециализирани училища, включително и на Американския колеж в София, да кандидатстват за придобиване на статут на иновативно училище с проекти за иновации всяка година до 31 януари. Иновативните училища се определят с акт на Министерския съвет.

В Наредбата за институциите се съдържат още условията, редът и документите за откриване, преобразуване, промяна и закриване на детските градини, училищата, центровете за подкрепа за личностно развитие и специализираните обслужващи звена. Разписани са и процедурите по създаване, регистрация и промени на частните училища и на частните детски градини, които дават възможност да се реализира новият лицензионен режим, който се отнася до вписването им в регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още