IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в Германия неочаквано се сви през юни

Продажбите на дребно се свиват с 0,9% на месечна база, но се намират с 3,1% над миналогодишните си нива

10:45 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно в Германия неочаквано се сви през юни

Продажбите на дребно в Германия неочаквано намаляха през юни, въпреки че безработицата в страната се понижава трайно през последните пет месеца, а нагласите на потребителите за икономиката станаха значително по-оптимистични в разгара на лятото.

Индексът, който следи оборота на търговците на дребно, се е понижил с 0,9% на месечна база през юни, след като през май нарасна с рекордните за последните две години 3% на месечна база.

Пазарните анализатори очакваха търговците на дребно да отчетат нулев месечен ръст в оборота си.

В сравнение със същия месец на миналата година обаче продажбите на дребно са се увеличили силно с 3,1 на сто, което надмина значително очаквания ръст от 1% на годишна база.

В средата на миналата година германската икономика започна да расте, излизайки от най-тежката си рецесия за последните 20 години. За това помогна в най-голяма степен износът, който подкрепи производствения сектор и компенсира заниженото потребление на немските домакинства.

Разрастването на немската индустрия на свой ред се отрази благоприятно на пазара на труда, след като местните компании започнаха да разкриват нови работни места. В резултат на това оценките на фирмите за бизнес климата в страната значително се подобриха през юли.

Вчера стана ясно, че броят на безработните в Германия е намалял за пети пореден месец през юни, а равнището на безработица се е понижило до 7,6% от работната сила. Това е доста под средното ниво на безработица в еврозоната, което кръжи около 10% от началото на тази година.

Германия е най-голямата европейска икономика, като в нея се създават близо 20% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. Тя е и основен търговски партньор на редица европейски държави.

Немската икономика се сви с 4,9% през миналата година, като от Bundesbank очакват БВП на страната да нарасне с 1,9% през тази година и с още 1,4% през следващата.

Еврото поевтинява с 0,1% срещу долара днес след силния си ръст от 0,7% вчера. Към 10:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3055 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още