IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпата йена не накара Япония да разхлаби още паричната си политика

Основният лихвен процент и програмите за кредитиране на банките в страната останаха без промяна през август

09:27 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Скъпата йена не накара Япония да разхлаби още паричната си политика

Йената отбеляза най-високото си равнище срещу долара за последните 15 години в началото на август, а поскъпването й е сред заплахите пред възстановяването на японската икономика.

Въпреки това Японската централна банка не предприе допълнителни мерки за разхлабване на паричната си политика по време на днешното си заседание и остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво от 0,1 на сто.

Програмите на централната банка за увеличаване на ликвидността в икономиката чрез отпускането на заеми на търговските банки остават без промяна, като решението е взето единодушно от членовете на Управителния съвет на банката.

През последната седмица обаче представители на правителството в Япония изразиха своята загриженост за силното поскъпване на йената, което застрашава експортно-ориентираната японска икономика.

Индустриалното производство на Япония отчете най-силния си спад за последните 16 месеца през юни, а нивото на безработица се повиши за четвърти пореден месец. Междувременно излишъкът по текущата й сметка се сви рязко с 18% на годишна база заради по-слабото увеличение на износа.

Според анализатори, анкетирани от Bloomberg, Японската централна банка все пак има готовност за нови мерки за стимулиране на икономиката, в случай че поскъпването на йената възпрепятства нейното възстановяване.

Решението й да не променя паричната си политика днес вероятно се дължи и на желанието на нейното ръководство да види стъпките, които Федералният резерв ще предприеме по време на заседанието си по-късно днес.

Един щатски долар се разменя срещу 85,89 йени към 9:20 ч. българско време в сравнение с 85,78 преди лихвеното решение на централната банка. Курсът на двойката USD/JPY стигна 85,02 йени за долар на 6 август.

Брутният вътрешен продукт на Япония се увеличи с 5% на приравнена към годишна база основа през първото тримесечие, но според анализатори темповете на растеж след това са се забавили осезателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още