IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчете дефлация за 17-ти пореден месец

Йената поевтиня заради очакваната намеса на японското правителство и централна банка на валутните пазари, с която да се овладее нейното поскъпване

11:09 | 27.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония отчете дефлация за 17-ти пореден месец

Дефлацията в Япония се задържа за 17-ти пореден месец, след като икономиката на страната ограничи темповете си на растеж през второто тримесечие, а поскъпването на йената намали цените на вносните стоки.

Животът в Япония е поевтинял с 1,1% през юли спрямо миналогодишните си нива, като дефлацията се увеличава в сравнение с предходния месец, когато възлезе на 1%.

Данните отразяват промените в цените на потребителските стоки, с изключение на пресните хранителни стоки, и бяха в унисон с пазарните очаквания.

Японската икономика нарасна с едва 0,4% на приравнена към годишна база основа през второто тримесечие заради стагнацията в потреблението и намаляването на темповете на растеж на износа.

Силното поскъпване на йената през последните три месеца засили опасенията за растежа на икономиката и понижи главния борсов индекс в Токио Nikkei 225 до най-ниското му ниво за последните 16 месеца през тази седмица.

Това засили натиска за намеса на валутните пазари от страна на Японската централна банка, чрез която да се овладее поскъпването на йената, пише Bloomberg. Министър-председателят на страната Наото Кан ще обсъди днес с правителството начините за борба с дефлацията и със засилването на йената.

Японската валута е поскъпнала с 6% срещу долара през последните три месеца, което накара министърът на финансите Йошихико Нода да заяви през тази седмица, че правителството е готово да предприеме „нужните мерки“, за да спре поскъпването на йената.

Японската централна банка прогнозира, че потребителските цени в страната ще се понижат средно с 0,4% през фискалната година до март 2011 г., след което ще нараснат с 0,1% през следващите 12 месеца.

Следващата среща на Японската централна банка ще се проведе на 6-7 септември.

Отделни данни показаха, че потребителските разходи на японските домакинства са нараснали с 1,1% на годишна база през юли, което е второто им поредно увеличение. Пазарните анализатори очакваха по-голям годишен ръст от 1,5 на сто.

Безработицата в Япония на свой ред е намаляла до 5,2% през юли в сравнение с 5,3% през юни, което е първото й понижение за последните пет месеца. Подобреното състояние на пазара на труда се потвърди и от нарастването на броя на заетите лица в японската икономика с 10 хил. през юли спрямо миналата година. Увеличението е първото за последните 30 месеца.

Японската йена поевтинява с 0,2% срещу долара днес, като към 10:55 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 84,64 йени за долар. По-рано през този месец йената стигна най-силното си ниво срещу долара за последните 15 години и рекордно високо ниво срещу еврото за последните девет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още