IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да интервенира, за да понижи курса на йената

Поскъпването на йената се отрази негативно върху темповете на растеж на японския износ, които се понижиха за пети пореден месец

09:50 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония може да интервенира, за да понижи курса на йената

Министерството на финансите на Япония обяви, че обмисля самостоятелна намеса на валутните пазари, с която да спре поскъпването на японската йена.

Това стана ясно от правителствен доклад, публикуван днес и цитиран от MarketWatch.

Министерството ще се стреми към намаляване на курса на йената срещу щатския долар, който в началото на тази седмица стигна най-високото си ниво за последните 15 години.

Крайният ефект от интервенцията обаче се очаква да бъде слаб заради липсата на сътрудничество от страна на централните банки на САЩ и еврозоната.

От публикации в японската преса става ясно, че Японската централна банка може да свика извънредно заседание преди следващата си среща, която е насрочена за 6 и 7 септември. То ще бъде посветено на предприемането на допълнителни мерки за разхлабване на паричната политика, според източници, които са пожелали да запазят анонимност.

Те посочват, че предвидените мерки включват разширяване на съществуващите програми на Японската централна банка за кредитиране на банките и поддържане на ниски дългосрочни лихвени проценти, както и едновременно вливане на ликвидност в икономиката за ограничаване на силата на йената.

Японската йена се понижи до 84,28 йени за долар към 9:40 ч. българско време, след като курсът й стигна 83,60 йени за долар във вторник, отбелязвайки най-високото си ниво от юни 1995 г. насам.

Йената отстъпи и срещу еврото, понижавайки се до 106,50 йени за евро спрямо 105,97 вчера, което е най-силното й ниво от юли 2001 г. насам.

Поскъпването на йената срещу долара и еврото през последните три месеца се отрази неблагоприятно на износа на местните компании, който е основен двигател на японската икономиката.

Износът на страната отчете ръст от 23,5% на годишна база през юли в сравнение с годишен ръст от 28% през юни. Вносът в същото време е нараснал с 15,7% на годишна база през юли, а търговският излишък възлиза на 804,2 млрд. йени (9,5 млрд. долара).

Брутният вътрешен продукт на Япония нарасна с едва 0,4% на приравнена към годишна основа база през второто тримесечие на тази година. Това се оказа около една пета от предварителните прогнози, които бяха за икономически ръст от 2,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още