IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителският климат в Германия – най-добър за последните три години

Немските потребители очакват икономическия подем на страната да продължи и през следващите месеци

09:57 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителският климат в Германия – най-добър за последните три години

Бързото икономическо възстановяване на Германия, придружено от намаляваща безработица в страната, доведе до осезаемо подобрение на потребителските нагласи на немските домакинства през септември.

Очакванията им за развитието на икономиката като цяло и личните им доходи се подобряват за четвърти пореден месец, и то значително, а междувременно склонността им да пазаруват също се увеличава.

Това показа последното проучване на потребителските нагласи в най-голямата европейска икономика от института GFK. То се провежда всеки месец по поръчка на Европейската комисия, като в него участват 2 хил. немски домакинства.

На база на резултатите от проучването се изчислява индексът на потребителското доверие на GFK, който е един от най-важните индикатори за разходите на немските потребители. През септември стойността му се повишава до 4,9 пункта спрямо 4,3 за август. Това е най-високото му ниво за последните три години.

Пазарните анализатори очакваха индексът на потребителското доверие да нарасне до 4,3 пункта спрямо първоначално обявените за август 4,1 пункта. Стойността му е положителна, когато броят на позитивно настроените участници в проучването е по-голям.

Потребителският климат в Германия започна да се подобрява през второто тримесечие, когато немската икономика отбеляза рекордни темпове на растеж от 2,2% на тримесечна база, подкрепена в най-голяма степен от увеличението на износа.

Бързите темпове на икономическо възстановяване се отразиха и на пазара на труда, като безработицата в страната се понижи до 7,6% през юли, в резултат на което склонността на германците да пазаруват се стабилизира на сравнително високи нива в края на лятото.

Редица икономисти смятат, че спестовните немски потребители трябва да харчат повече, за да се намали зависимостта на германската икономика от износа и дисбалансите в икономиката на еврозоната.

Именно ограничените потребителски разходи и слабите капиталови инвестиции станаха причина за 4,8-процентния спад на немската икономика в рамките на 2009 г., който е рекорден за следвоенния период.

Немското правителство планира да съкрати разходите с 80 млрд. евро през тази година, за да намали до допустимия лимит бюджетния дефицит на страната, който бе 3,3% от БВП през 2009 г. Държавният дълг на Германия за 2009 г. бе 73% от нейния БВП.

Еврото поевтинява с 0,3% днес въпреки данните за засилването на потребителското доверие в Германия. Към 9:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3423 долара, като загубата му от началото на годината възлиза на близо 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още