IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден ръст на германската икономика през второто тримесечие

БВП на най-голямата европейска икономика нарасна с 2,2% благодарение на увеличеното вътрешно и външно търсене, положителното търговско салдо и държавните разходи

09:35 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден ръст на германската икономика през второто тримесечие

Германската икономика отчете пети пореден ръст на тримесечна база през второто тримесечие, който не само се оказа по-голям от очакваното, но и рекорден в историята на обединена Германия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличи с 2,2% спрямо първите три месеца на тази година, съгласно коригираните със сезонните колебания и инфлацията данни на Федералната статистическа служба.

Това е ней-силният икономически растеж, регистриран след обединението на Източна и Западна Германия през 1989 г.

Икономиката се разраства с 4,1% спрямо същото тримесечие на 2009 г., а ако се отчете и броят на работните дни през двете съпоставяни тримесечия, тогава годишният ръст възлиза на 3,7 на сто.

Растежът на БВП за първото тримесечие е ревизиран значително нагоре, като вече показва увеличение на икономиката от 0,5 на сто вместо досегашните 0,2 на сто. Германската икономика започна да расте през второто тримесечие на 2009 г., отбелязвайки ръст от 0,5% на тримесечна база.

През третото и четвъртото тримесечия последва увеличение на БВП от съответно 0,7% и 0,3%.

Всичко това показва, че немската икономика, която позагуби своята инерция в края на 2009 г. и началото на 2010 г., действително е започнала да се възстановява от кризата. По-слабите темпове на растеж в началото на тази година бяха продиктувани отчасти от студената зима, която затрудни икономическата активност в страната.

Предварителните данни за БВП през второто тримесечие на 2010 г. надминаха очаквания от анализатори ръст от 1,3% на тримесечна база.

За ускоряването на икономиката на Германия допринасят както увеличеното вътрешно търсене, така и външното. Капиталовите инвестиции и положителното търговско салдо обаче имат най-голям положителен принос към растежа на БВП. Правителствените разходи и потреблението на домакинствата също допринасят за него.

В края на второто тримесечие германската икономика е осигурявала заетост на 40,3 млн. лица, което е с 0,2%, или 72 хил .души, повече в сравнение със същия период на 2009 г.

Подробните данни за отделните компоненти на БВП ще бъдат публикувани на 24 август.

По-късно днес се очакват и данните за икономиката на Франция и еврозоната през второто тримесечие.

Еврото поскъпва с 0,5% спрямо долара днес, като към 9:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2889 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още