IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ увеличава близо два пъти паричните си резерви

Европейската централна банка вдига капитала си с 5 млрд. евро, за да се защитава от загуби от покупките на държавни облигации

15:44 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ увеличава близо два пъти паричните си резерви

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще увеличи близо два пъти размера на паричните си резерви, което ще й даде повече средства на разположение за справяне с финансовите проблеми на еврозоната.

ЕЦБ ще разшири сумата на резервите, с които разполага, до 10,8 млрд. евро от сегашните 5,8 млрд. евро, предаде BBC. Това стана ясно след вчерашното заседание на Управителния съвет на ЕЦБ, който ще поиска сумата да бъде набавена от 16-те национални централни банки в еврозоната.

Промяната влиза в сила на 29 декември.

ЕЦБ се обръща за първи път от създаването си към членуващите в еврозоната страни за такава парична инжекция. Наскоро централната банка закупи държавни облигации на периферни страни от еврозоната за милиарди евро, в това число държавни ценни книжа на най-задлъжнелите страни в еврозоната, като Гърция, Португалия и Ирландия.

ЕЦБ се намеси на облигационните пазари, за да ограничи повишаването на лихвените проценти по ДЦК на тези страни вследствие на нежеланието на инвеститорите да ги купуват и опасенията им, че задлъжнелите страни от еврозоната няма да се справят с големите си дългове.

ЕЦБ заяви, че увеличението на резервите „е подходящо с оглед на по-голяма нестабилност във валутните курсове, лихвените проценти и цените на златото, както и заради кредитния риск“.

Според главния икономист на Commerzbank Михаел Шуберт с решението си ЕЦБ изпраща силен сигнал към правителствата на страните от еврозоната.

„С това ЕЦБ дава ясен сигнал, че закупуването на облигации не е, така да се каже, безплатен обяд, а че води след себе си много рискове, които са причина да се увеличи записания капитал", добавя той.

Съобщението на ЕЦБ дойде малко преди министрите на страните от Европейски съюз да вземат решение да се създаде постоянен спасителен механизъм за еврозоната.

Допълнителните парични резерви ще бъдат набавени чрез три равни годишни вноски от членуващите в еврозоната страни, като серията от транзакции трябва да приключи до края на 2012 г.

Еврото поскъпва с 0,1% срещу долара днес, като към 15:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3263 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още