IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Европа се завръща все по-убедително

Оценките на инвеститорите за бизнес средата в еврозоната са най-добрите за последните три години и половина

13:47 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорското доверие в Европа се завръща все по-убедително

Оценките на инвеститорите за бизнес условията в Европа станаха най-добрите за последните три години и половина, след като частният сектор в еврозоната продължи да се възстановява с бързи темпове от кризата, а безработицата се понижи в началото на тази година.

Инвеститорите в Европа оценяват все по-оптимистично настоящата икономическа ситуация, но очакванията им за бизнес средата в бъдеще се влошават заради поскъпването на петрола и гражданските размирици в Близкия Изток и Северна Африка.

Това разкрива последното месечно проучване на изследователския институт Sentix, проведено в началото на март. Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната на Sentix се повишава до 17,1 пункта през март в сравнение с 16,7 пункта за февруари.

Това е най-високата стойност на барометъра на икономическото доверие от септември 2007 г., или отпреди началото на световната финансова криза. Освен това стойността му надминава и очакваното от пазарни анализатори увеличение до 16,8 пункта.

Проучването на института Sentix е било проведено в началото на март с участието на около 3 хил. професионални инвеститори от еврозоната. От него става ясно, че индексът, който следи очакванията им за икономическата обстановка в бъдеще, се е понижил от 12,25 пункта на 8,5 пункта. Оценката им за сегашната бизнес среда нараства от 21,25 до 26 пункта през март.

Бизнес активността в частния сектор на еврозоната продължи да се покачва в началото на тази година, давайки доказателства, че кризата отшумява. Индексът на бизнес активността в производството достигна най-високата си стойност за последните пет години през февруари.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната отчете ръст от 0,3% през четвъртото тримесечие на 2010 г. спрямо предходното. Безработицата в 17-те страни, въвели еврото, се понижи от 10% в края на 2010 до 9,9% през януари, отчитайки първия си спад за последната повече от една година

През миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) остава лихвения си процент на рекордно ниското му ниво от 1 на сто за 23-ти пореден месец. Ръководството й намекна, че заради ускоряващата се инфлация може да прибегне до увеличение на лихвата през април, което може да влоши допълнително икономическите нагласи на инвеститорите.

Очакванията за по-високи лихвени проценти в еврозоната тласнаха курса на еврото нагоре и единната валута напредва за четвърти пореден ден срещу долара днес. Еврото поскъпва с 0,3 на сто до 1,4026 долара за евро към 13:35 ч. българско време днес.

През последните три месеца еврото расте срещу щатския долар – с близо 3% през декември, с 2,5% през януари, с близо 1% през февруари и с 1,6% от началото на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още