fallback

Вносът в САЩ отчете първия си спад за последните четири месеца

Търговският дефицит на страната възлезе на 45,8 млрд. долара през февруари

16:50 | 12.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Стойността на внесените в САЩ стоки се понижи за първи път за последните четири месеца, в резултат на което търговският дефицит на страната се сви леко през февруари.

Отрицателното търговско салдо намалява с 2,6% спрямо януари до 45,8 млрд. долара, но все пак остава с 15% по-голямо спрямо миналия февруари.

Вносът се увеличава с 14,4% на годишна база до 210,9 млрд. долара през февруари. Спрямо януари стойността му пада с 1,7 на сто.

Износът в същото време намалява с 1,4% спрямо рекордните си нива от януари, като пада до 165,1 млрд. долара. В сравнение с миналия февруари стойността му се е повишила с 14,2%.

Дефицитът на САЩ само от търговията с Китай пада до 18,8 млрд. долара през февруари от 23,3 млрд. долара през януари. Понижението обаче се дължи до голяма степен на нарушения от многото празнични дни в Китай през февруари износ на азиатската икономика.

През февруари Китай посрещна лунната нова година и в продължение на цяла седмица много от стопанската активност в страната бе преустановена заради почивните дни.

Това намали износа на стоки от Китай, в резултат на което страната излезе на дефицит както през февруари, така и за цялото първо тримесечие, което не се е случвало през последните седем години.

Щатският долар поевтинява с 0,6% срещу еврото в днешната валутна сесия и към 16:45 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при 1,4515 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 07.09.22 г.
fallback