IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът в САЩ отчете първия си спад за последните четири месеца

Търговският дефицит на страната възлезе на 45,8 млрд. долара през февруари

16:50 | 12.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Вносът в САЩ отчете първия си спад за последните четири месеца

Стойността на внесените в САЩ стоки се понижи за първи път за последните четири месеца, в резултат на което търговският дефицит на страната се сви леко през февруари.

Отрицателното търговско салдо намалява с 2,6% спрямо януари до 45,8 млрд. долара, но все пак остава с 15% по-голямо спрямо миналия февруари.

Вносът се увеличава с 14,4% на годишна база до 210,9 млрд. долара през февруари. Спрямо януари стойността му пада с 1,7 на сто.

Износът в същото време намалява с 1,4% спрямо рекордните си нива от януари, като пада до 165,1 млрд. долара. В сравнение с миналия февруари стойността му се е повишила с 14,2%.

Дефицитът на САЩ само от търговията с Китай пада до 18,8 млрд. долара през февруари от 23,3 млрд. долара през януари. Понижението обаче се дължи до голяма степен на нарушения от многото празнични дни в Китай през февруари износ на азиатската икономика.

През февруари Китай посрещна лунната нова година и в продължение на цяла седмица много от стопанската активност в страната бе преустановена заради почивните дни.

Това намали износа на стоки от Китай, в резултат на което страната излезе на дефицит както през февруари, така и за цялото първо тримесечие, което не се е случвало през последните седем години.

Щатският долар поевтинява с 0,6% срещу еврото в днешната валутна сесия и към 16:45 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при 1,4515 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Knot_Zlatanov
преди 13 години
Ами какво се получава, да продавам ли долари които са ми останали или до юни вие също смятате че ще се качи долара до 1,40 1,41?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още