fallback

Fitch влоши перспективата по рейтинга на Япония

Държавният дълг на страната надхвърля 210% от БВП, но с оглед големите валутни резерви това не е твърде обезпокоително

14:18 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch обяви, че понижава перспективата по рейтинга на Япония от стабилна на негативна. Като причина за това се посочват рисковете, произтичащи от ядрената криза и увеличаващата се задлъжнялост, пише Dow Jones NewsWires.

За момента дългосрочният рейтинг на държавния дълг в йени остава АА-, но след влошаването на перспективата може да се очаква понижение. Мерки по ревизия на перспективата пред японския дълг вече бяха предприети от Standard&Poor's и Moody's.

“Към края на 2010 година държавният дълг на Япония достигна 210% от брутния вътрешен продукт на страната, което е далеч над която и да било наблюдавана от Fitch държава“, обясняват от рейтинговата агенция.

За момента обаче това не е особено притеснително с оглед факта, че страната разполага с втория по големина валутен резерв в света, което прави нетната задлъжнялост умерена.

След решението на Fitch йената изгуби позиции, като доларът напредна от 80,91 до 81,20 йени за долар. Движенията на валутния пазар обаче остават в тесни граници и не се наблюдават резки изменения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
fallback