IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch влоши перспективата по рейтинга на Япония

Държавният дълг на страната надхвърля 210% от БВП, но с оглед големите валутни резерви това не е твърде обезпокоително

14:18 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch влоши перспективата по рейтинга на Япония

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch обяви, че понижава перспективата по рейтинга на Япония от стабилна на негативна. Като причина за това се посочват рисковете, произтичащи от ядрената криза и увеличаващата се задлъжнялост, пише Dow Jones NewsWires.

За момента дългосрочният рейтинг на държавния дълг в йени остава АА-, но след влошаването на перспективата може да се очаква понижение. Мерки по ревизия на перспективата пред японския дълг вече бяха предприети от Standard&Poor's и Moody's.

“Към края на 2010 година държавният дълг на Япония достигна 210% от брутния вътрешен продукт на страната, което е далеч над която и да било наблюдавана от Fitch държава“, обясняват от рейтинговата агенция.

За момента обаче това не е особено притеснително с оглед факта, че страната разполага с втория по големина валутен резерв в света, което прави нетната задлъжнялост умерена.

След решението на Fitch йената изгуби позиции, като доларът напредна от 80,91 до 81,20 йени за долар. Движенията на валутния пазар обаче остават в тесни граници и не се наблюдават резки изменения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още