fallback

(Пред)Последно: Фед няма да стимулира икономиката

Пред Конгреса Бен Бернанке заяви, че централната банка не е готова с трета програма за стимулиране на икономиката, а Фед изчаква да види дали САЩ няма да тръгнат нагоре в близките месеци

20:36 | 14.07.11 г. 5


Федералният резерв не е съвсем готов с трета серия икономически стимули. Това заяви председателят на Фед пред Конгреса дни след като каза, че централната банка на САЩ работи по нова програма за стимулиране, която ще наложи допълнително изкупуване на активи.

„На този етап ние не сме подготвени за допълнителни действия”, заяви Бернанке в отговор на въпрос на председателя на банковата комисия Тим Джонсън. Той попита банкер номер едно на Щатите защо Федералният резерв не започне незабавно изпълнение на трета програма за стимулиране на американската икономика, пише Bloomberg.

Пред американските законодатели Бен Бернанке заяви, че Федералният резерв изчаква да види дали икономиката на Страната на неограничените възможности няма да тръгне нагоре в следващите месеци. Централният банкер допълни, че внимателно се следи и инфлацията, която е значително по-висока на годишна база.

Бернанке поясни, че настоящата икономическа ситуация е много по-сложна, отколкото е била през август миналата година, когато Фед започна изпълнението на втория кръг икономически стимули.

В момента, по думите на председателя на американската централна банка, икономическият растеж на САЩ губи скорост и има вероятност страната да изпадне в дефлация в близко бъдеще.

Бен Бернанке предупреди Конгреса, че приемането на прекомерни съкращения на разходите ще се отрази пагубно на и без това крехката американска икономика, съобщи Ройтерс.

В момента републиканци и демократи преговарят за вдигането на тавана на дълга. За да се стигне до „сделка”, условието на републиканците е да се приеме пакет от бюджетни съкращения на стойност 2,4 трилиона долара, припомня агенцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
fallback