IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работната сила в Япония тревожно намалява

200 хил. души са се пенсионирали или са се отказали да си търсят работа, водещи производители изнасят част от операциите си извън страната, а износът продължава да страда от скъпата йена

10:13 | 30.09.11 г.
Работната сила в Япония тревожно намалява

Работната сила на Япония се е свила до най-малкия й размер от октомври 1987 г. насам. Заетите в Страната на изгряващото слънце наброяват 59,4 млн. души, като от началото на годината още 200 000 души или са се пенсионирали, или са се отказали да си търсят работа, сочат данни на статистическата служба, цитирани от Bloomberg.

Друг доклад на японската статистика показа, че индустриалната продукция през август е регистрирала ръст от само 0,8%. Много от големите производители, сред които Panasonic, решиха да изместят част от операциите си извън страната, която още не може да се възстанови от катастрофалното земетресение през март.

Данните за износа на Япония и продажбите на дребно също се оказаха по-слаби от прогнозираното. Това поражда съмнения дали и прогнозите за икономическия растеж ще се окажат реалистични.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се очаква да регистрира ръст от 4,6% на годишна база през третото тримесечие, припомня агенцията.

Правителството на Йошихико Нода, който наскоро встъпи в длъжност като премиер, готви мерки, които целят да свалят курса на йената, както и да подпомогнат работодателите, които имат проблем със задържането на работниците и служителите.

Япония планира да похарчи 19 трлн. йени (247 млрд. долара) в следващите пет години за възстановяването на страната след земетресението от 11 март. За да се наберат средства за целта, властта предложи да бъдат продадени някои държавни активи, както и временно да бъдат увеличени данъците. От това се очакват повече от 10-11 трлн. йени приходи в хазната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още