IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Досегашният финансов министър на Япония стана премиер на страната

Финансистът ще бъде шести министър-председател на страната за последните пет години

08:56 | 30.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Досегашният финансов министър на Япония стана премиер на страната

Долната камара на японския парламент избра бившия финансов министър Йошихико Нода за министър-председател с 308 от 475 гласа, съобщиха информационните агенции.

Нода заема мястото на Наото Кан, който подаде оставка заедно с целия си кабинет. Така той е шестият премиер на Япония за последните пет години.

Йошихико Нода, на 54 години, пое поста на председател на управляващата лявоцентристка Демократическа партия и според японската политическа традиция, той става премиер.

Той оценява себе си като обикновен човек без харизма на звезда и обещава умерен лидерски стил, който ще търси обединяване на разединената управляваща партия и диалог с опозицията.

Наото Кан обави, че се оттегля от поста преди няколко дни. Той беше начело на правителството малко повече от година. Освен от премиерския пост Кан се оттегли и от ръководния пост на Демократическата партия.

Решението му не беше изненада, след като общественото одобрение към него се срина под 20% заради критиките срещу начина, по който се справяше с ядрената криза от аварията в АЕЦ Фукушима.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още