IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер Наото Кан подаде оставка

Рейтингът на Наото Кан се срина заради начина, по който се справяше с ядрената криза от аварията в АЕЦ Фукушима след мощното земетресение и цунами на 11 март

09:19 | 26.08.11 г. 1
<p>
	Наото Кан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Наото Кан. Снимка: Ройтерс

Японският премиер Наото Кан подаде оставка след малко повече от година начело на правителството. Кан се оттегли и от ръководния пост на Демократическата партия, съобщиха световните агенции.

Рейтингът на 64-годишния Наото Кан се срина под 20 на сто поради недоволството на японците от начина, по който се справяше с ядрената криза от аварията в АЕЦ Фукушима вследствие на мощното земетресение и цунами на 11 март.

Той обеща да се оттегли, след като парламентът приеме два закона - за емитиране на държавни облигации за покриване на бюджетния дефицит и за насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници. Депутатите одобриха тази сутрин законите, посочва ДПА.

Очаква се управляващата Демократическа партия да избере в понеделник новия си лидер, който според японската политическа традиция ще е и новият премиер. Гласуването в долната камара ще бъде във вторник.

Смята се, че с най-големи шансове да заеме партийния и премиерския пост е бившият външен министър Сейджи Маехара от консервативното крило на ЯДП, известен с твърдия курс към Китай и Северна Корея, предаде Франс прес. Ако бъде избран, 49-годишният Маехара ще стане най-младият премиер на Япония след Втората световна война.

Досега местният печат сочеше за фаворит финансовия министър Йошихико Нода. Сред другите претенденти за премиерския пост са министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда, министърът на земеделието, горите и риболова Мичихико Кано и бившият министър на транспорта Сумио Мабучи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 0
melisa
преди 12 години
Защо нашите *** не се поучат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още