fallback

ЕЦБ обяви нови мерки за подкрепа на пазара и неограничено кредитиране на банки*

Централната банка на еврозоната не понижи основния лихвен процент въпреки поредицата доказателства, че икономиката зацикля

16:16 | 06.10.11 г. 17
Автор - снимка
Създател

Жан-Клод Трише, Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка взе решение да остави лихвения процент в еврозоната без промяна на ниво от 1,5 на сто. Така ръководителите на институцията ясно показват, че борбата с инфлацията остава приоритет номер едно на монетарната й политика, пише Ройтерс.

Предварителните данни за септември показаха рязко ускоряване на инфлацията до 3% на годишна база. Това е доста над заложения от ЕЦБ таргет, който е на ниво от 2%. ЕЦБ ще предприеме изкупуването на облигации на първичния и вторичния пазар, като за 12-те месеца от ноември за целта ще бъдат заделени 40 млрд. евро, посочи Трише. Според ръководителя на институцията това ще гарантира, че на финансовите пазари ще има достатъчно ликвидност.

Изкупуването на обезпечени ценни книжа няма да е ново за банката, която през 2009 и 2010 година имаше подобна програма на стойност 60 млрд. евро.

Сред новите мерки на ЕЦБ е и възстановяването на програмите за отпускане на кредити със срок от една година. За последно този инструмент бе използван през 2009 година. Освен това на банките от еврозоната ще се отпускат шестмесечни кредити. По всички операции за кредитиране на банките отделените средства са в неограничен размер. Ключовото в днешното заседание бе това, че то е последно за настоящия президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, тъй като в края на месеца ще бъде сменен на поста от италианеца Марио Драги.

Ако до края на годината ЕЦБ предприеме понижение на лихвения процент, то това ще е доста рязка промяна на курса. Причината е, че през април и юли той бе вдигнат с по четвърт процентен пункт, с което финансовата институция стана първата от централните банки на развитите страни, която започна курс по затягане на монетарната политика. Мнозина анализатори очакват банката да постъпи точно така, тъй като през последните месеци се появяват информации за зацикляне на растежа във водещите страни от еврозоната. На този фон напрежението се увеличава и заради дълговата криза в Гърция и отпускането на спасителния пакет за страната. *Актуализирано с данните за новите мерки на ЕЦБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
fallback