IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната скочи до 3% през септември

Безработицата в България расте за шести пореден месец, показват данни на Евростат

14:27 | 30.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната скочи до 3% през септември

Инфлацията в еврозоната се е ускорила рязко през септември и е достигнала 3% на годишна база. Това показват експресните оценки на Евростат, публикувани днес. Предварителните прогнози на анализаторите бяха да се запази темпът на поскъпване на живота от август – 2,5 на сто.

Експресните оценки на Евростат не предоставят разбивка на изменението на отделните групи, съставляващи индекса на потребителските цени. Те обаче се считат за достатъчно показателни от пазарите, тъй като в последващите оценки рядко има сериозни отклонения от експресната оценка, пише ВВС.

Заложеният от Европейската централна банка инфлационен таргет е 2% на годишна база. Това вероятно ще постави сериозна дилема пред институцията, която е под голям натиск за понижение на основния лихвен процент, който в момента е на ниво от 1,5 на сто.

Други данни, публикувани днес, показват, че нивото на безработица в еврозоната е останало без промяна през август и се е запазило при 10%. Броят на хората без работа обаче е намалял с 38 хил. спрямо юли.

Нивото на безработица в Испания остава най-високо в Европейския съюз – 21,2 на сто, като е отчетен нов лек ръст. Особено тревожни са данните за безработицата на хората под 25 години, която в Испания е 46,2 на сто, или повече от два пъти над средното за еврозоната.

България остава втора по ръст на безработицата на годишна база през август, като от Евростат отчитат ниво на показателя от 11,7%, след като през същия месец на миналата година безработицата е била 10,2 на сто.

Според методологията на европейската статистическа служба безработицата у нас се е увеличила и през август, което е шести пореден месечен ръст.

В същото време данните на Националния статистически институт показват ниво на безработица от 11,2 на сто през второто тримесечие. От Агенцията по заетостта пък обявиха безработица от 9,45 на сто през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още