IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените поръчки в Германия с неочакван спад през януари

Причината е в рязкото намаление при скъпите стоки, което замаскира общата сила на германската икономика, коментира икономист

17:23 | 07.03.12 г.
Производствените поръчки в Германия с неочакван спад през януари

Германските производствени поръчки неочаквано намаляха през януари, след като външното търсене за инвестиционни стоки, като например машини, се понижи, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на германското министерство на икономиката.

Поръчките след премахването на сезонните колебания и инфлацията са намалели с 2,7% на месечна база, след като през декември бе регистриран ръст от 1,7%. Прогнозите на анализатори, анкетирани от Bloomberg, бяха за увеличаване с 0,6%. На годишна база поръчките са се свили с 4,9% след корекция за броя работни дни.

„Това са лоши данни, но те са причинени от резкия спад при скъпите стоки, така че замаскират общата сила на германската икономика“, заяви Александер Кох, икономист във филиала на UniCredit Group в Мюнхен. „Индикаторите за доверието сочат постепенно възстановяване“, добави той.

Поръчките извън еврозоната се потънали с 8,6% след скок от 12,1% през декември, става ясно от съобщението. Тези от еврозоната пък са намалели с 0,4% след спад от 6,5% през декември, но поръчките от вътрешния пазар са нараснали с 0,9%.

От германското министерство на икономиката изтъкнаха, че продажбите на скъпи стоки през януари са останали „доста под средното ниво“, като поръчките за инвестиционни стоки са се свили с 5,5%.

При поръчките за потребителски стоки спадът е от 2,9%, като тези от еврозоната са се сринали с 11%.

Подобрените перспективи пред световната икономика обаче може да облагодетелстват германските компании.

„Германският индустриален сектор е все още силен, задвижван основно от здравата местна икономика и диверсификацията на износа“, заяви Карстен Бжески, икономист от филиала на ING Group в Брюксел. „Рецесията не е на дневен ред“, убеден е той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още