IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Япония се повиши през април до 4,6%

Продажбите на дребно през миналия месец са нараснали на годишна база, но с двойно по-бавен темп от март

12:22 | 29.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Япония се повиши през април до 4,6%

Нивото на безработица в Япония неочаквано се повиши през април, подкрепяйки опасенията, че икономиката може да отслабне, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на статистическото бюро на страната. Ръстът е с 0,1 процентни пункта на месечна база до 4,6%.

Това е първият негативен резултат за безработицата в страната през последните 3 месеца, а очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за липса на промяна.

Безработните японци са достигнали 3,15 млн. през април, което е със 140 000 по-малко от същия месец на 2011 г., но заетите за същия период са намалели с 270 000 до 62,75 млн.

„Компаниите са все още много консервативно настроени срещу увеличаване на заетостта заради продължаващите опасения главно за икономическата перспектива пред големите икономики в света“, посочиха анализатори на Credit Agricole в бележка до клиенти.

От японското министерство на вътрешните работи и комуникациите пък отдават слабите данни за заетостта на по-големия брой служители, готови да се откажат от работа, за да потърсят възможности за по-високо заплащане или за по-добри постове.

Икономисти смятат, че намалялото търсене на японски стоки в еврозоната, която продължава да се бори с дълговата криза, може да се окаже фактор за по-сериозен спад, включително в тенденцията за заетостта.

От министерството съобщиха също, че средните месечни потребителски разходи за домакинство са нараснали с номиналните 3,2% на годишна база до 301 948 йени (малко над 3 800 долара) и с реалните 2,6%.

Междувременно японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността, цитирано от ВВС, обяви, че продажбите на дребно през април са нараснали с 5,8% на годишна база, а при разходите на домакинствата повишението е от 2,6%.

Ръстът в продажбите на дребно обаче се забавя спрямо предходните месеци, макар че правителството предприема мерки в подкрепа на вътрешното търсене, за да компенсира по-слабия износ.

Продажбите на дребно през април на годишна база нараснаха с почти наполовина по-бавно темпо спрямо ръста от 10,3% през март, при това под очакваните от анализаторите 6,3%.

На месечна база продажбите на дребно през април дори са намалели с 0,3%, като това е втори пореден месец на спад.

Като една от основните причини за ръста при домакинските разходи през април се посочват субсидиите за автомобилите. „Правителствените субсидии увеличиха продажбите на автомобили“, заяви икономистът Харука Казама от изследователския институт Mizuho в Токио.

Според него потребителското доверие също се подобрява от земетресението и вълните цунами през миналата година досега. "През миналата година хората не пътуваха много след земетресението, но през тази година виждаме как повече хора са готови да похарчат повече пари по време на отпуската си“, добави той.

На месечна база при разходите на домакинствата обаче също има забавяне, след като през март при този показател бе регистриран ръст от 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още