IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските продажби на дребно през април с най-силен спад от година

Лошото време и високата база от миналата година, когато се състоя сватбата на принц Уилям с Кейт Мидълтън, са в основата на неблагоприятния резултат

17:40 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Британските продажби на дребно през април с най-силен спад от година

Продажбите на дребно във Великобритания са се свили с най-бързо темпо от повече от година през април, след като лошото време и предпазливостта на потребителите по отношение на разходите е понижило търсенето в магазините, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на базирания в Лондон British Retail Consortium.

Стойността на продажбите в магазини, отворени преди най-малко 12 месеца, са се понижили с 3,3% на годишна база, което е най-голям месечен спад от март 2011 г. Ако бъдат включени и магазините, отворени преди по-малко от 12 месеца, продажбите са намалели с 1%.

Неблагоприятният резултат се дължи отчасти на лошото време, което ограничи търсенето на дрехи, обувки и градинско оборудване. През април тази година бе регистрирано най-голямото количество валежи от започването на воденето на статистика през 1910 г., сочат данни на британската Метеорологична служба.

През април миналата година продажбите получиха подкрепа от сватбата на принц Уилям с Кейт Мидълтън.

От British Retail Consortium заявиха, че дори всички тези фактори да бъдат взети предвид, данните са „разочароващи“.

„Слабата икономика вероятно означава, че хората са все по-предпазливи по отношение на финансите си“, заяви генералният директор на компанията Стивън Робъртсън. „Всякакво значително подобрение в трудната обстановка трябва да се очаква в далечното бъдеще“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още