IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението в Германия се възстановява

Ако пазарът на труда продължи да се развива все така позитивно, през идните месеци потреблението също ще нараства устойчиво, коментират анализатори

18:37 | 30.04.12 г.
Потреблението в Германия се възстановява

Продажбите на дребно в Германия през март се възстановиха, на фона на понижаващата се безработица, забавящата се инфлация и нарастващите заплати, съобщава Bloomberg.

Приравнените към инфлацията и сезонните флуктуации продажби нараснаха с 0,8% спрямо февруари, когато се понижиха с ревизираните 0,9%, обяви днес федералният статистически институт във Висбаден. Икономисти участвали в проучване на Bloomberg очакваха ръст от 1%. На годишна база продажбите са се увеличили с 2,3%.

Безработицата в страната е на двугодишно дъно и тъй като германската икономика се представя значително по-добре от почти всички останали в Европа, германците се радват на най-високия ръст на заплатите от началото на 90-те години.

През април бизнес доверието в Германия неочаквано се повиши до 9-месечен връх, докато инфлацията се забави до най-ниското си ниво за последната година. Всичко това се отразява положително на доходите на домакинствата.

„Предпоставките за ръст на потреблението са добри“, казва Андреас Шуерле, икономист на Dekabank във Франкфурт. „Хората, които не се притесняват да останат без работа, са склонни да харчат повече. В същото време от началото на годината наблюдаваме и силен ръст на заплатите. Това рано или късно ще се отрази на потреблението“. 

IG Metall, най-големият профсъюз в Европа, представляващ над 3,6 млн. служители, настоява за 6,5% ръст на заплатите в Германия.

Според анализаторите безработицата в страната през април вероятно се е понижила. Федералната агенция по труда ще обяви данните за безработицата в Германия през април на 2 май.

„Ако пазарът на труда продължи да се развива все така позитивно може да предположим, че през идните месеци потреблението също ще нараства устойчиво“, се казва в докладна на GfK, компания за пазарни изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още