IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е била първа в ЕС по ръст на продажбите на дребно през март

Оживлението при продажбите на дребно в Европейския съюз се дължи на нехранителния сектор, показват данни на Евростат

12:28 | 04.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
България е била първа в ЕС по ръст на продажбите на дребно през март

България е била първа в Европейския съюз (ЕС) по ръст на продажбите на дребно през март, показват данните на Евростат.

Според данните на евростатистиката през март спрямо февруари те са нараснали с 3,9%, докато през февруари паднаха с 3,9% спрямо януари.

След нас се нареждат Полша с месечно повишение на продажбите на дребно от 2,6%, Австрия – с 1,9%, и Великобритания – също с 1,9%.

На другия полюс е била Португалия, където е регистриран най-силният месечен спад на продажбите на дребно (-2,2%). Следват я Естония (-2%) и Словения (-1,4%).

Регистрирано е забавяне на спада на продажбите на дребно в България на годишна база. През март спрямо март 2011 г. продажбите на дребно в България са намалели с 1,8%, докато през февруари беше отчетено понижение от 6,4%.

Най-сериозен годишен ръст на продажбите на дребно е отчетен в Латвия (10%), Естония (9,3%) и Люксембург (7,2%), а най-голям спад – отново в Португалия (5%), Испания (3,9%) и Малта (2,7%).

Продажбите на дребно в еврозоната отчитат ръст от средно 0,3% през март на месечна база, но в сравнение с март миналата година отбелязват спад от 0,2%.

Оживление е отчетено при продажбите на дребно в целия Евросъюз. Средният им месечен ръст за всичките 27-държави-членки през март е бил 0,7%, а годишният достига 1%.

Оживлението се дължи основно на отчетения ръст при продажбите в нехранителния сектор, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия остават стабилни и в еврозоната, и в ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
100 % e от апаратите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
А дано, макар че аз не го усещам. Много е вероятно "ръстът" да се дължи на въвеждането на новите касови апарати и намаляването на сивия сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още