IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната спадна до 30-месечно дъно

Всички показатели за доверието през второто тримесечие сочат връщане към рецесия, коментира анализатор

18:23 | 30.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономическото доверие в еврозоната спадна до 30-месечно дъно

Икономическото доверие в еврозоната през май се понижи повече от очакваното от икономистите, достигайки 30-месечно дъно, след като резултатите от изборите в Гърция, проведени на 6 май, събудиха призрака на разпадането на еврозоната, а Испания се мъчи да спаси банките си, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни на Европейската комисия.

Индексът на мениджърското и потребителското доверие в региона през настоящия месец се е понижил до 90,6 пункта от коригираните 92,9 пункта през април. Това е най-ниското ниво на индекса от октомври 2009 г., а прогнозите на икономисти бяха за спад до 91,9 пункта.

През май производството и услугите в еврозоната се свиха повече от оценките на икономистите, а бизнес доверието в Германия регистрира най-силния си спад от август 2011 г.

„Всички показатели за доверието през второто тримесечие изглежда сочат връщане към рецесия“, заяви Петер ван ден Хут, икономист в брюкселския филиал на ING Group. „Европейските лидери ще имат тежката задача да намерят начин за излизане от тази съдбовна примка“, добави той.

Показателят за доверието сред европейските производители се е понижил до -11,3 пункта от -9 пункта през април, показват данни от днешното съобщение, а това е най-ниското му ниво от февруари 2010 г.

В сектора на услугите е регистриран спад до -4,9 пункта от -2,4 пункта, но при потребителското доверие има леко съживяване до -19,3 пункта от -19,9 пункта.

Индексът на производствените очаквания в промишлеността пада до -3,3 пункта от -1,6 пункта през април, сочат данните.

Показателят за поръчките за износ се е понижил до -19,6 пункта от -17,3 пункта, а индексът за очакванията за заетостта също се свива.

Показателят, измерващ очакванията на компаниите в сектора на услугите за търсенето през следващите 3 месеца е паднал до 0,6 пункта от 3,2 пункта, а потребителите са по-песимистично настроени за финансовото си положение през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още