IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван спад на потребителското доверие в САЩ

Индексът на The Conference Board регистрира 4-месечно дъно през май

18:09 | 29.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Неочакван спад на потребителското доверие в САЩ

Потребителското доверие в САЩ през май регистрира неочакван спад, достигайки 4-месечно дъно, след като американците се оказаха по-песимистично настроени за пазара на труда и икономическата перспектива, сочи изследване за частния сектор на The Conference Board, цитирано от Ройтерс.

Индексът на потребителското доверие през май се е понижил до 64,9 пункта от коригираните в посока на понижение 68,7 пункта при първоначално обявени 69,2 пункта за април. Анализаторите пък прогнозираха среден ръст до 70,0 пункта.

Индексът на очакванията се е понижил до 77,6 пункта от 80,4 пункта през април, докато индексът за настоящата ситуация се свива до 45,9 пункта от 51,2 през предходния месец. И двата показателя са на най-ниското си ниво от януари насам.

„Потребителите са по-негативно настроени за настоящия бизнес и за обстановката на пазара на труда, а са по-големи песимисти и за краткосрочната перспектива“, заяви Лин Франко, директор на центъра за изследване на потребителите в The Conference Board, цитиран в нейно съобщение.

„Потребителите обаче са по-оптимистично настроени за перспективите за доходите си, което би трябвало да подпомогне разходите“, добави тя.

Оценката на потребителите за пазара на труда се е влошила, като през май отговор „трудно е да се намери работа“ са дали 41% от анкетираните при 38,1% през април, докато за „пълно е с работни места“ са гласували само 7,9% при 8,4% през предходния месец.

Очакванията за ръст на цените през следващите 12 месеца обаче показват свиване до 5,6% от 5,8% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още