IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Испания достигна нов рекорд от 24,6%

Повече от половината от безработните в страната са младежи до 26 години

11:47 | 27.07.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Испания достигна нов рекорд от 24,6%

Безработицата в Испания е достигнала нов рекорд през второто тримесечие, след като бизнесът продължи с масовите съкращения на работна ръка, предаде Ройтерс.

В края на юни безработицата в страната се е увеличила до 24,6% от 24,4% в края на март, показват данните на испанския статистически институт.

Повече от половината от безработните в страната са младежи до 26 години, показват данните.

Все пак ръстът е малко по-слаб от очакваното – икономисти, анкетирани от информационната агенция, прогнозираха, че безработицата в Испания ще достигне 24,9 на сто в края на юни.

„Това е един от примерите, които доказват в какво катастрофално положение се намира испанската икономика“, коментира Бен Мей, икономист в Capital Economics.

По думите му е малко вероятно испанската икономика да се върне към ръст скоро и може да се очаква рецесията в страната да се задълбочи.

Испанската икономика преминава през втора рецесия в последните години. Тя започна към края на 2011 – началото на 2012 г. и се очаква да продължи през следващите 12 месеца, посочва агенцията.

Миналата седмица правителството в Мадрид обяви, че заради тежката икономическа ситуация безработицата в страната едва ли ще падне под 22% преди 2015 г.

Потребителското и бизнес доверието също тръгнаха надолу заради опасенията, че след заема за банките Испания може да поиска от европейските си партньори спасително финансиране по подобие на Гърция, Ирландия и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
EL TIO
преди 11 години
Понякога се налага за към по-добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
alphaomega
преди 11 години
Това е само началото на "перфектната буря" в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още