IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония технически отново е в рецесия

Данните за растежа през второто тримесечие бяха ревизирани до -0,1%, а за третото - потвърдени на -3,5%

10:16 | 10.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония технически отново е в рецесия

Японската икономика е изпаднала в рецесия през третото тримесечие на годината. Това потвърди окончателната оценка на правителството за икономическия растеж в периода юли-септември, предаде Bloomberg.

През третото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония е отбелязал спад от 3,5% на годишна база, каквато беше и предварителната оценка на правителството в Токио. Икономисти обаче очакваха понижението да бъде ревизирано до 3,3%.

Данните за икономическия растеж през второто тримесечие са ревизирани до -0,1%.

Статистиката за японската икономика дава идеална възможност на опозицията в Страната на изгряващото слънце да поиска от правителството повече стимули за насърчаване на растежа.

От партията на либералните демократи от месеци призовават за неограничени парични стимули на фона на предупрежденията на водещите банки в Япония, че икономиката ще продължи да се свива и през следващото тримесечие, както и износът.

„Вероятно японската икономика ще намери дъното през последното тримесечие на годината“, прогнозира Шуичи Обата, икономист в Nomura Securities в Токио. Според него Япония ще се върне към растеж през втората половина на следващата година, но за правителството е важно да реши дали ще пристъпи към повишение на данъка върху продажбите.

Според по-оптимистично настроени анализатори обаче японската икономика ще отбележи 1,4% ръст още през първото тримесечие на 2013 г.

Тревожна е обаче ситуацията с дълга на Япония, отбелязва CNN. Съотношението на дълга към БВП на Страната на изгряващото слънце е най-високото в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още