IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша смъкна лихвения процент до рекордно ниско ниво

В изненадващ ход централната банка понижи лихвата до 3,25 на сто

19:00 | 06.03.13 г.
Полша смъкна лихвения процент до рекордно ниско ниво

Централната банка на Полша взе решение да понижи основния лихвен процент в страната с половин процентен пункт до рекордно ниските 3,25 на сто, предава Ройтерс.

Този ход бе изненадващ, тъй като предварителните прогнози бяха за смъкване на лихвата с четвърт пункт до 3,5 на сто или дори нейното запазване без промяна.

Причина за решението е забавянето на темпа на растеж на полската икономика. През последното тримесечие на 2012 година ръстът бе 1,1 на сто, след като за същия период на предходната година икономическият ръст бе 4,6 на сто.

Забавянето се дължи на спада на вътрешното търсене и проблемите в еврозоната, заради които търсенето на полски стоки и там намалява.

Централната банка на Полша бе критикувана миналата година за бавно понижаване на лихвите въпреки забавянето на растежа, но от ноември тя намалява цената на кредита, подпомогната отчасти от спада на инфлацията под официално заложената цел.

Към момента се наблюдават признаци, че икономическото съживяване би могло да се активизира през второто тримесечие, посочват от централната банка на страната.

След решението полската злота моментално пое надолу и поевтиня до 4,1637 злоти за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още