fallback

Еврото пропадна под 1,28 EUR/USD за пръв път от ноември

Фокусът на инвеститорите се измества кт Кипър към Италия, което води до бягство от единната валута

15:38 | 27.03.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Курсът на еврото падна до четиримесечно дъно срещу долара днес, притиснат от неясната съдба на Кипър и политическите проблеми в Италия. Заради тях единната валута отстъпи под 1,28 долара за евро за пръв път от ноември насам, пише Investing.com.

Двойката се смъкна до 1,2763 EUR/USD, след като над Италия надвиснаха опасения, че отново няма да може да се формира работещо правителство. Това предизвика бягство от еврото, което по-рано през деня се търгуваше около 1,2850 долара за евро.

Най-близката подкрепа за двойката е при 1,2600 EUR/USD, което е дъно от 14 ноември, а съпротива може да се очаква при дневния връх от днес при 1,2866 долара за евро.

Постепенно фокусът на инвеститорите се измества от кризата в Кипър към политическите проблеми в Италия, където формирането на правителство изглежда като мираж. Днес лидерът на лявоцентристкия съюз в страната Пиер Луиджи Берсани отхвърли възможността за формиране на коалиционно правителство.

По неговите думи „само луд човек“ би искал да управлява Италия.

По-рано днес Италия проведе аукцион за продажба на правителствени облигации, като търсенето от страна на инвеститорите бе слабо.

На единната валута повлияха и данните за индекса на икономическото доверие на Европейската комисия, който се е свил с 1,1 пункта до 90 пункта през миналия месец, притиснат от избледняващия оптимизъм сред производствените компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
fallback