IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото пропадна под 1,28 EUR/USD за пръв път от ноември

Фокусът на инвеститорите се измества кт Кипър към Италия, което води до бягство от единната валута

15:38 | 27.03.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото пропадна под 1,28 EUR/USD за пръв път от ноември

Курсът на еврото падна до четиримесечно дъно срещу долара днес, притиснат от неясната съдба на Кипър и политическите проблеми в Италия. Заради тях единната валута отстъпи под 1,28 долара за евро за пръв път от ноември насам, пише Investing.com.

Двойката се смъкна до 1,2763 EUR/USD, след като над Италия надвиснаха опасения, че отново няма да може да се формира работещо правителство. Това предизвика бягство от еврото, което по-рано през деня се търгуваше около 1,2850 долара за евро.

Най-близката подкрепа за двойката е при 1,2600 EUR/USD, което е дъно от 14 ноември, а съпротива може да се очаква при дневния връх от днес при 1,2866 долара за евро.

Постепенно фокусът на инвеститорите се измества от кризата в Кипър към политическите проблеми в Италия, където формирането на правителство изглежда като мираж. Днес лидерът на лявоцентристкия съюз в страната Пиер Луиджи Берсани отхвърли възможността за формиране на коалиционно правителство.

По неговите думи „само луд човек“ би искал да управлява Италия.

По-рано днес Италия проведе аукцион за продажба на правителствени облигации, като търсенето от страна на инвеститорите бе слабо.

На единната валута повлияха и данните за индекса на икономическото доверие на Европейската комисия, който се е свил с 1,1 пункта до 90 пункта през миналия месец, притиснат от избледняващия оптимизъм сред производствените компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Aйде стига, джанъм!! Много е неприятно да пазаруваш по моловете в Щатите с евтино евро, нали???Българите да се научат да си произвеждат каквото им е необходимо, а не да внасят само. Щото 90% от плодовете и зеленчуците на традиционно произвеждаща домати и краставици България са внос,напр! Изобющо нещо Made in Bulgaria на пазара има ли? Аман от оплаквачи на това *** евро ! Вързани сме за най-тъпата и изкуствена валута на света, а не произвеждаме нищо, освен политици и АзисНе, брато, еврото трябва да падне към паритет с долара, а смотаната Европа ,начело с кравата Меркел трябва да свали акцизите на горивата.А ние трябва да махнем тоя бордЩото в Щатите един литър бензин е 80 цента, а тук - 2 долара.И стига с това силно, та силно - да не е признак за национална гордост валутата ти да е силна?!Българите ще понесат всичко щото сме овце.Те и 2 лв бензин не можеха да понесат преди 5 години, ама сега мечтаят за такава цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Защото има картел/монопол и цените се определят не на пазарен принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Така е, и преди бяха високи, но факт бе, че след поскъпването на долара, цените на горивата тръгнаха нагоре. А това държи другите услуги по-скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
а някой да ми обясни защо цената на олиото на борсите се срина а в БГ не помръдва???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
Доларът беше и доста по-евтин(до 1,25лв), защо горивата не бяха тогава евтини???...а как останалия свят понесе евтиния $???... айде стига...с 0.03ст. ще банкрутираме нали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Слабото евро = проблеми за българската икономика. Днес доларът е 1.53 лева. Ако се задържи така за дълъг период от време, ще се стигне до по-високи цени на горива, газ, техника. А българите няма да могат да понесат още по-високи цени от сегашните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още