IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония преминава към още по-агресивна монетарна политика

Банката ще увеличава паричната база в страната с между 60 трлн. и 70 трлн. йени на година

11:20 | 04.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) увеличава драстично паричното предлагане, за да стимулира растежа, съобщава BBC.

Централната банка в Токио обеща да интензифицира програмата си за изкупуване на облигации и да повиши инфлацията в страната до 2% през следващите 2 години. Решението бе взето след двудневна среща – първата, ръководена от новоизбрания управител на банката Харухико Курода.

Японската икономика се бори с дефлацията от десетилетия.

Курода не веднъж е заявявал, че ще направи „каквото е необходимо“, за да подкрепи растежа. „ЯЦБ ще извършва операции на паричните пазари, така че паричната база в страната да се увеличава с годишен темп от около 60 трлн. до 70 трлн. йени (645 млрд. до 755 млрд. долара)“, се посочва в изявление на институцията.

Увеличаването на паричното предлагане се очаква да предизвика инфлация.

Редица анализатори предупреждават, че понижаващите се цени карат хората да отлагат покупките си, а бизнесът да инвестициите си и че именно заради това страната не може да се измъкне от омагьосания кръг на анемичен растеж и рецесия.

След новината от централната банка йената поевтиня спрямо щатския долар, докато Nikkei 225 поскъпна с 2,2% - знак, че пазарите реагират позитивно на стимулите.

„Обявените мерки са смели, всъщност по-смели, отколкото се очакваше“, казва Хироши Маеба, стратег на UBS в Токио. „Пазарите определено получиха всичко, на което можеха да се надяват и реагираха съответно“.

Също днес банката обяви, че ще увеличи програмата си за изкупуване на японски правителствени облигации до общо 50 трлн. йени – стъпка имаща за цел да понижи лихвените проценти и да насърчи кредитирането.

Банката увеличава също и средния матуритет на облигациите, които купува, от 3 на 7 години. Финансовата институция възнамерява да купува и сравнително по-рискови активи като борсово търгувани фондове (ETF) и инвестиционни тръстове за имоти от типа REIT .

Някои анализатори все пак изразяват опасения, че тази нова стратегия ще увеличи допълнително и без това твърде високата дългова тежест на страната.

След новината йената потъна рязко спрямо щатския долар. В рамките на около три часа японската валута се обезцени с близо 2,5 на сто, пропадайки от около 93 до 95,5 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още