IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония на прага на хиперинфлацията

През следващите 5 години разходите за обслужването на японския дълг могат да достигнат 80% от приходите на правителството

09:45 | 29.03.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Япония Шинзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Япония Шинзо Абе. Снимка: Ройтерс

Обикновено имам здрав сън, но един от проблемите, които не ми дават покой напоследък, е политиката на японското правителство, пише Скот Майнърд, инвестиционен директор на Guggenheim Partners, в коментар за Financial Times.

Все по-дестабилизиращите решения на администрацията в Токио имат потенциала да предизвикат глобален финансов катаклизъм, който може да се окаже дори по-опасен от последната криза.

Японското правителство избра рискована стратегия за обезценяване на йената, предвиждаща ръст на инфлацията до 2% и още по-голям фискален дефицит. Всичко това се прави, за да може страната да се справи с продължаващата от десетилетия хронична стагнация.

Опасният коктейл, който представлява тази политика, целяща да поощри вътрешното потребление като в същото време насърчи производителността, заплашва да върне несигурността на глобалните финансови пазари.

Нарастващата инфлация ще доведе до негативна реална възвращаемост по японските ДЦК, докато обезценяването на йената ще обезсърчи чуждестранните инвеститори. Това може да доведе до изтичане на капитали, тъй като инвеститорите със сигурност ще искат да избегнат негативните реални лихви по деноминираните в йени активи.

Дори японските акции, които ще се окажат печеливши от новата политика, няма да успеят да привлекат инвестиции в твърда валута, тъй като инвеститорите ще хеджират експозицията си към йената.

Никой от тези фактори нямаше да е проблем преди 10 години, когато Япония се радваше на силен ръст на спестяванията. Оттогава обаче процентът на пенсионерите спрямо работещото население се е увеличил и Япония вече не генерира достатъчно депозити, за да финансира дефицитите, предложени от премиера Шинзо Абе.

В рамките на няколко години спестяванията в Япония вероятно ще се окажат по-малко от кредитите именно заради ефекта на застаряващото население.

И тогава кой ще стимулира програмата за фискални стимули на Абе? При заложена 2% инфлация и необходимостта от разширяване на паричното предлагане Японската централна банка (ЯЦБ) ще е склонна да изкупува активи поне в краткосрочен план. След като ЯЦБ постигне заложената инфлационна цел, монетарната политика ще трябва да бъде нормализирана. Така програмата за изкупуване на активи на банката ще бъде редуцирана или прекратена. След като ЯЦБ се оттегли, лихвените проценти ще започнат да се повишават, за да бъде привлечен частен капитал.

Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 3
Djo
преди 11 години
Е как да се измакнат от тази дефлация в която са вече 20 години.Това е единствения вариант.Това че се печатат пари не означава инфлация.Ако банките кредитират усилено ,тогава се увеличават парите в обращение-тоест инфлация.Те тарсят инфлация за да обезценят огромния си дълг постепенно защото е много голям.А когато стигнат 2% ниво на инфлация може да не продават ДЦК.Просто тогава може да вдигнат резервите на банките за да успокоят кредитирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 12
deant
преди 11 години
Не искам да ви натоварвам с мнението си, но Япония е била коренно различна цивилизация и то развита много на културно ниво, докато не е била принудена да се отвори и да приеме порядките на западния свят. След това културата която са създали е останала в музея :( Много уважавам нацията им, но това, че фанатично подражават на Хамериканците не го харесвам. Както и нашия стремеж да им подражаваме не ми харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 10
deant
преди 11 години
Японците са жертва на статутковото създадено от порочния модел на западния свят. Мечтая си някой ден самураят да се сабуди и да извади меча си и да резне главата и квитанциите на всички "развити икономики" издържащи се на гърба на останалия свят, само защото печатат цветна тоалетна хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 16
hagan
преди 11 години
дано стигнем БВП на глава от населението на Япония и да имаме техните проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още