fallback

Драги: ЕЦБ не може да прави всичко и за всеки

В реалната икономика все още не се усещат пълните положителни ефекти от антикризисните мерки на банката, признава нейният ръководител

08:27 | 17.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка не може да прави всичко и за всеки, при това по всяко време. В това е категоричен ръководителят на институцията Марио Драги, който вчера отговаряше на въпроси на депутати в Европейския парламент.

Според Драги политиката и мерките на ЕЦБ са позволили да бъдат избегнати „големи катаклизми“. Въпреки това обаче той признава, че пълните положителни ефекти от действията на централната банка все още не се виждат по желания начин в реалната икономика, пише британският вестник Telegraph.

На фона на рекордно ниските лихвени проценти в еврозоната и безпрецедентното количество ликвидност, влято в банките, кредитите все още са оскъдни и не достигат до малките и средни предприятия, обясни още Драги.

Според него за това има три причини – банките може да не разполагат с пари, с достатъчно капитал, или пък да разполагат с тях, но да се страхуват да кредитират от страх, че няма да могат да си върнат отпуснатото.

Като централна банка ЕЦБ може да се бори с първия проблем, като това се прави чрез програмите за вливане на ликвидност. Извън правомощията на банката обаче остават другите два проблема, посочва Драги.

„Ние не сме в бизнеса с прочистване на банки в затруднение“, категоричен е ръководителят на ЕЦБ.

Въпреки всички трудности, с които са наясно от ЕЦБ, банката продължава да работи по посока насърчаване на кредитирането за бизнеса, доколкото мандатът на институцията го позволява.

„Не е въпрос на смелост, въпросът е да се направят правилните неща. Целта е да се направят правилните стъпки“, коментира Драги. Затова обаче е нужно и участието на други играчи, а особено на националните правителства, посочва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
fallback